Konfitura z aronii według siostry Anastazji

Konfitura z aronii według siostry Anastazji

Zdjęcie - KONFITURA Z ARONII WEDŁUG SIOSTRY ANASTAZJI (CHOKEBERRY JAM) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamikonfitura z aronii według siostry Anastazji

 

Przedstawiam sprawdzony przepis na konfiturę z aronii według siostry Anastazji. Konfitura z aronii stanowi podstawę do przełożenia ciasta, tortu oraz jest również niezastąpiona jako dodatek do pieczywa czy herbaty, gorąco polecam!

 

 

Składniki:

  • 1 kg aronii
  • 1 kg cukru kryształu
  • 1 szklanka wody
  • sok z 1 cytryny
  • skórka z cytryny
  • 1 kieliszek wódki

 

Wykonanie:

Owoce aronii oczyścić i umyć. Do wody wsypać cukier, wymieszać i podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści i powstanie syrop. Do syropu dodać owoce aronii i smażyć na małym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie odstawić na kilkanaście godzin, najlepiej na całą noc.
Po tym czasie ponownie smażyć przez około 15 minut, dodać sparzoną i pokrojoną skórkę z cytryny i dalej smażyć do uzyskania odpowiedniej gęstości. Pod koniec dodać sok z cytryny i kieliszek wódki, wymieszać. Gorącą konfiturę przełożyć do słoików i pasteryzować przez około 15 minut. Zdjęcie - KONFITURA Z ARONII WEDŁUG SIOSTRY ANASTAZJI (CHOKEBERRY JAM) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamikonfitura z aronii według siostry Anastazji
Smacznego!

Kategorie przepisów