Konfitura śliwkowa z cytrusami
Przepis widziałam wcześniej u Madzius87.
Wtedy jeszcze nie zaskoczyłam.
Ale ostatnio Magda zrobiła tą konfiturę, a ja miałam nadmiar śliwek - zrobiłam z podwójnej porcji :)
I nie żałuję .
Konfitura jest pyszna, pachnie cytryną i pomarańczą.
Polecam :)
składniki:
2 kg śliwek
2 pomarańcze
1 cytryna
80 dag cukru (cukru dałam mniej)
1 opakowanie żelfiksu 2:1 (ja dałam 3 opakowania na podwójną porcję śliwek)
wykonanie:
1. Śliwki należy umyć, usunąć z nich pestki i tak przygotowane należy wrzucić do dużego garnka.
2. Z pomarańczy i cytryny wycisnąć sok, a następnie wlać go do śliwek.
3. Ze skórek pomarańczy i cytryny usuwamy białą błonkę, a skórkę kroimy na malutkie kawałki i wrzucamy do małego garnka.
Zalewamy małą ilością wody i gotujemy aż zmiękną.
Gdy już będą miękkie, należy zlać całą wodę, a skórki należy zmiksować blenderem na papkę i również dodajemy do dużego garnka ze śliwkami.
4. Do śliwek dodajemy jeszcze cukier i doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy przez 20 minut, często mieszając.
5. Po upływie tego czasu dodajemy żelfix i jeszcze raz doprowadzamy miksturę do wrzenia, a następnie całość rozlewamy do wyparzonych słoiczków, a słoiczki odwracamy do góry dnem.