Konfitura rabarbarowo-marchewkowo-jabłkowa

Konfitura rabarbarowo-marchewkowo-jabłkowa

                                    Zostałam obdarowana dużą ilością rabarbaru, więc staram się zrobić coś pysznego. Była już drożdżówka, ciasto z rabarbarem, dżem i przyszedł czas na konfiturkę. Przepis ten podesłała mi Atinka, która znalazła go na blogu Monsai. Bardzo spodobał mi się dodatek marchewki i jabłka. I to był strzał w dziesiątkę! Konfiturka jest przepyszna! Synek wyjadał ją łyżeczką z miseczki, jeszcze ciepłą, a wczoraj jedliśmy do naleśników, pycha! Muszę Wam powiedzieć, że jest to dopiero drugi przetwór jaki zrobiłam w swoim życiu:) Bardzo się cieszę :)

Zdjęcie - Konfitura rabarbarowo-marchewkowo-jabłkowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na około 4 słoiczki 250ml, mnie wyszło 6):

*1,5 kg rabarbaru

*300g marchwi

*3 jabłka

*1 kg cukru

*2 saszetki cukru żelującego (dałam 3 x Żelfix)

*sok z 1 cytryny

*150ml soku z wiśni

 

Wykonanie:

Rabarbar umyć, obrać i pokroić w małe plasterki.

Marchew umyć, obrać i poszatkować na najdrobniejszych oczkach tarki.

Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.

Wszystko wrzucić do rondla z grubym dnem, podlać sokiem z cytryny i sokiem z wiśni. Dosypać cukier żelujący i gotować, często mieszając, by cukier się nie zwarzył.
Gdy całość się zagotuje, zmniejszyć gaz i wsypać cukier. Mieszać co jakiś czas, by konfitura nie przywarła do dna.
Gotować na małym ogniu przez około 1,5 - 2 godzin. Ja gotowałam jednego dnia 2 godziny, a drugiego 1 godzinę.
Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych i suchych słoiczków, zakręcić i odstawić do wystudzenia.

Smacznego :)

Zdjęcie - Konfitura rabarbarowo-marchewkowo-jabłkowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Konfitura rabarbarowo-marchewkowo-jabłkowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów