Kolorowe szaszłyki z kurczakiem
Sezon grillowy w pełni i pytanie: co dzisiaj na grilla?
A może szaszłyki??? Aromatyczna, kolorowa przekładanka kawałków mięsa i warzyw.
Do przygotowania szaszłyków wybrałam filety z kurczaka. Aby mięso było kruche i soczyste zamarynowalam je w oleju Kujawskim z ziołami, który występuje w 8 wariantach smakowych To połączenie oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia z naturalnymi aromatycznymi ziołami. Do marynaty wystarczy dodać ocet balsamiczny, odrobinę musztardy, miodu i mamy pewność, że nasze mięso będzie idealne 🤏
Do szaszłyków super pasuje surówka z młodej kapusty, oczywiście z dodatkiem oleju Kujawskiego z ziołami, który podkręci jej smak.
Składniki na kolorowe szaszłyki z kurczakiem:
- 400 g filetu z kurczaka
- 200 g boczku
- 400 g cukinii
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 3 młode cebule
Składniki na marynatę:
- 4 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
- sól do smaku
Składniki na surówkę:
- 1/2 młodej kapusty
- 3 ogórki gruntowe
- 1/2 pęczka kopru
- sól, pieprz, cukier do
- 4 łyżki oleju Kujawskiego z cytryną i bazylią
Jak zrobić kolorowe szaszłyki z kurczakiem i surówką:
Filet z kurczaka pokroić w kostkę.
Wymieszać składniki marynaty.
Do miski włożyć pokrojone mięso, wlać marynatę na oleju Kujawskim – wymieszać. Mięso odstawić na kilka godzin do lodówki do zamarynowania.
Młodą kapustę poszatkować (zagnieść rękami), ogórki zetrzeć ze skórką na grubych oczkach, świeży koperek drobno posiekać. Dodać cukier, sól, pieprz i rzepakowy olej Kujawski z ziołami – wymieszać. Surówkę odstawić do schłodzenia.
Po tym czasie cukinię, paprykę i boczek pokroić w kostkę, cebulę na ćwiartki. Wszystko skropić rzepakowym olejem Kujawskim z ziołami.
Nadziać składniki na patyczki i grillować na grillu lub w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez ok. 20 min.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 3 godziny
Stopień trudności: prosty przepis