Kolorowe szaszłyki z kurczakiem

Kolorowe szaszłyki z kurczakiem

Zdjęcie - Kolorowe szaszłyki z kurczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sezon grillowy w pełni i pytanie: co dzisiaj na grilla?

A może szaszłyki??? Aromatyczna, kolorowa przekładanka kawałków mięsa i warzyw.

Do przygotowania szaszłyków wybrałam filety z kurczaka. Aby mięso było kruche i soczyste zamarynowalam je w oleju Kujawskim z ziołami, który występuje w 8 wariantach smakowych To połączenie oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia z naturalnymi aromatycznymi ziołami. Do marynaty wystarczy dodać ocet balsamiczny, odrobinę musztardy, miodu i mamy pewność, że nasze mięso będzie idealne 🤏

Do szaszłyków super pasuje surówka z młodej kapusty, oczywiście z dodatkiem oleju Kujawskiego z ziołami, który podkręci jej smak.

Składniki na kolorowe szaszłyki z kurczakiem:

  • 400 g filetu z kurczaka
  • 200 g boczku
  • 400 g cukinii
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 3 młode cebule

Składniki na marynatę:

  • 4 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól do smaku

Składniki na surówkę:

  • 1/2 młodej kapusty
  • 3 ogórki gruntowe
  • 1/2 pęczka kopru
  • sól, pieprz, cukier do
  • 4 łyżki oleju Kujawskiego z cytryną i bazylią

Zdjęcie - Kolorowe szaszłyki z kurczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak zrobić kolorowe szaszłyki z kurczakiem i surówką:

Filet z kurczaka pokroić w kostkę.

Wymieszać składniki marynaty.

Do miski włożyć pokrojone mięso, wlać marynatę na oleju Kujawskim – wymieszać. Mięso odstawić na kilka godzin do lodówki do zamarynowania.

Młodą kapustę poszatkować (zagnieść rękami), ogórki zetrzeć ze skórką na grubych oczkach, świeży koperek drobno posiekać. Dodać cukier, sól, pieprz i rzepakowy olej Kujawski z ziołami – wymieszać. Surówkę odstawić do schłodzenia.

Po tym czasie cukinię, paprykę i boczek pokroić w kostkę, cebulę na ćwiartki. Wszystko skropić rzepakowym olejem Kujawskim z ziołami.

Nadziać składniki na patyczki i grillować na grillu lub w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez ok. 20 min.

 

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 3 godziny
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów