Kolorowe fusilli z czosnkiem i oliwą (fusilli all’ aglio e olio).
Dziś, w środę popielcową wielu z Was zadaje sobie odwieczne pytanie „co na obiad?”… I pewnie, choć na co dzień bezmięsne dania często goszczą na Waszych stołach, a ich komponowanie nie sprawia Wam najmniejszych trudności, dziś wybór staje się być o wiele bardziej skomplikowany – sama nie wiem dlaczego tak się dzieje…
Od niespełna już roku staram się obalać mit, że proste i szybkie posiłki są nudne i niesmaczne. Już nieraz udowodniłam, że można ugotować domowy obiad w mniej niż 30 minut, co więcej, w tym czasie można upiec ciasto. I jest pysznie…
Dziś również podrzucam pomysł na obiad (lub kolację) – typowo wegetariański, aromatyczny, banalnie prosty do przygotowania, a przy tym bardzo tani. Pasta all’ aglio e olio to klasyczny, włoski przepis, znany na całym świecie. Typowe awaryjne danie, które jednocześnie jest smaczne i całkiem nieźle prezentuje się na talerzu.
Wiecie, że czosnek to jeden z najpopularniejszych afrodyzjaków? Może warto docenić ten przepis w przeddzień walentynek. Tylko nie zapomnijcie, że jego czar działa tylko wtedy, gdy oboje go jecie…
Składniki na ok 2 porcje:
- ok 200-250g makaronu fusilli (świderki)
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- pęczek zielonej pietruszki
- oliwa z oliwek ok 1/3 szklanki
- parmezan
- sól morska
- czarny pieprz
- opcjonalnie, można dodać płatki chili dla zaostrzenia smaku – ja pominęłam.
Przygotowanie:
- Cebulę posiekać w drobną kostkę. Natkę i czosnek posiekać (osobno)
- Ugotować makaron wg wskazówek na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, poddusić na niewielkim ogniu, nie rumienić.
- Posiekać drobno czosnek, dodać do cebuli, podsmażyć chwilę – nie rumienić.
- Dodać natkę i jeszcze przez chwilę dusić na oliwie uważając, by nic się nie przypaliło.
- Dodać gorący makaron i dokładnie wymieszać.
- Podawać posypane startym parmezanem.
Proste, prawda?
Smacznego !