Koktajl zimowy z kaki
Kaki, persymona, sharon wygląda dosyć niepozornie i specjalnie nie kusi, by po nie sięgnąć. Zapewniam, że warto. To bogactwo przeciwutleniaczy, które działają przeciwnowotworowo, bogactwo witaminy A i C, karetonoidów i wielu soli mineralnych. Zawierają sporo błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalneho, dużo więcej niż popularne jabłko.
Jest to słodki i smaczny owoc pod warunkiem, że jest dojrzały. Musi być miękki, miejscami nawet galaretkowaty. Wtedy jednak należy go niezwłocznie spożykować. Przyniesione ze sklepu muszą odleżeć kilka dni, by mogły dojrzeć.
To owoc idealny jako składniki koktajlu. Nadaje podobnej aksamitności koktajlowi jak mango, czy banan. Smaczne urozmaicenie zimowego śniadania, polecam!
Składniki na 2 porcje:
1-2 owoce kaki
1 pomarańcza
1 banan
2 marchewki
kawałek imbiru
2 plasterki mrożonej cytryny
1 łyżka oleju kokosowego
około 1 szklanki wody mineralnej
Wykonanie:
- owce, marchew i mbir obrać, następnie rozdrobnić
- na dno kielicha blenera wlać wodę, umieścić wszystkie składniki i zblendować do pożądanej gęstość. Wypić natychmiast po przygotowaniu