Koktajl z jagodą kamczacką
Jagoda kamczacka, super owoc to - samo zdrowie, na świecie robi zawrotną karierę. Ciemnoniebieska, podłużna jagódka o słodkim miąższu i kwaskowatym smaku ma mnósto antyoksydantów. Poza wysoką wartością odżywczą posiada również wiele zalet leczniczych.
To super zdrowe cudo posadziłam wiele lat temu i cierpliwie czekałam na pierwsze plony. Krzaczysko jest wyjątkowo odporne na mrozy i jako pierwsze zakwita, bo już w marcu, a w maju zbierasz owoce. To najwcześniejsze z jagód, ciekawa alternatywa dla leśnych jagódek, którymi możesz delektowac się dopiero w lipcu.
Nie wiem, czy to kwestia odmiany, ale moje owoce były bardziej kwaśne niż słodkie. Z tego powodu odpada delektowanie się jagodami prosto z krzaczka. Jednak w koktajlu, ze słodką gruszka i ananasem smakowały super.
Składniki na 2 porcje:
1/2-3/4 kubka jagody kamczackiej
1 banan
1 słodka gruszka
1/4 słodkiego, dojrzałego ananasa
kawałek imbiru
1 łyżeczka oleju kokosowego lub innego
1 szklanka wody mineralnej
Wykonanie:
- owoce przebrać, umyć. Gruszkę, banana i anansa obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki
- w kielichu blendera umieścić wszystkie składniki i zmiksować do pożądanej konsystencji
- podawać zaraz po przygotowaniu