Koktajl jeżynowy z kokosem
Koktajle owocowe to prawdziwe bomby witaminowe, zaopatrują nasz organizm w niezbędne witaminy i mikroelementy. Teraz z w sezonie najlepiej używać świeżych owoców. Czas truskawki, czarnej jagody i porzeczek za nami. Właśnie dojrzewają jeżyny, jedne z najzdrowszych owoców, wpisane na listę ORAC. Już sam kolor wskazuje na imponującą ilość antocyjanów. Jeżyny posiadają ponadto spore ilości rozpuszczalnego błonnika, na długo dając uczucie sytości. Są doskonałe w diecie odchudzającej, 100 g owoców to 43 kcal.
Ostatnio podmieniłam w śniadaniowych koktajlach dodatek łyżki oleju (lepsza przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach) na olej kokosowy. Tu dodatkowo dodałam mleko kokosowe. Bajeczny smak i zapach, a dodatkowo podkręca metabolizm. Koniecznie wykorzystaj jeżyny do przygotowania pysznego koktaju.
Składniki:
1 szklanka jeżyn
2 łyżki gęstej śmietany z mleka kokosowego lub zamiennie szklanka cienkiego mleka kokosowego
1 banan
1 łyżka syropu z agawy/miodu - opcjonalnie
kawałek imbiru
Wykonanie:
Ostatnio podmieniłam w śniadaniowych koktajlach dodatek łyżki oleju (lepsza przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach) na olej kokosowy. Tu dodatkowo dodałam mleko kokosowe. Bajeczny smak i zapach, a dodatkowo podkręca metabolizm. Koniecznie wykorzystaj jeżyny do przygotowania pysznego koktaju.
Składniki:
1 szklanka jeżyn
2 łyżki gęstej śmietany z mleka kokosowego lub zamiennie szklanka cienkiego mleka kokosowego
1 banan
1 łyżka syropu z agawy/miodu - opcjonalnie
kawałek imbiru
Wykonanie:
- jeżyny umyj, obierz banana i imbir
- składniki umieść w kielichu blendera i zmiksować do pożądanej konsystencji. Wypij zaraz po przygotowaniu