Koktajl jagodowy z maślanką
Sezon jagodowy rozpoczęty. Zadbaj o to, by w sezonie delektować się nimi jak najczęściej, bo to wyjątkowe owoce bardzo korzystne dla naszego zdrowia, urody i sylwetki. To prawdziwa skarbnica witamin i minerałów.
Szczególnie polecane są osobom mającym problemy ze wzrokiem. Zawierają mirtylinę wzmacniającą najmniejsze naczynia włosowate odpowiedzialne za mikrokrążenie w naczyniach oka. Są stosowane w leczniu tzw. kurzej ślepoty, zwyrodnieniu plamki żółtej i przeciwdziałają zaćmie, szczególnie polecane krótkowidzom.
Po jagody mogą sięgać cukrzycy, ponieważ zawarty w nich glikozyd działa podobnie jak insulina pomagając utrzymać stały poziom cukru we krwi.
Dzięki dużej zawartości błonnika pomagają usuwać toksyny, zadbają także o odpowiedni poziom cholesterolu we krwi.
Dzisiejszy koktajl to smaczna propozycja na letnie śniadanie. Jagody w połączeniu z maślanką smakują genialnie. Schłodzona maślanka latem smakuje najlepiej, a koktajlowi dodaje niezłego pazura. Banan zadba o sporą dawkę potasu i aksamitną konsystencję. Objętość koktajlu zwiększa dodatek melona kantalupa. Można go zastąpić gruszką.
Polecam do wypróbowania!
Składniki na 2 porcje:
kubek jagód - około 200 g
1 banan
150 ml maślanki
1/4 melona kanlatupa/gruszka
2 cm kawałek imbiru
2 plasterki mrożonej cytryny - opcjonalnie
1 łyżeczka oleju kokosowego
Wykonanie:
Szczególnie polecane są osobom mającym problemy ze wzrokiem. Zawierają mirtylinę wzmacniającą najmniejsze naczynia włosowate odpowiedzialne za mikrokrążenie w naczyniach oka. Są stosowane w leczniu tzw. kurzej ślepoty, zwyrodnieniu plamki żółtej i przeciwdziałają zaćmie, szczególnie polecane krótkowidzom.
Po jagody mogą sięgać cukrzycy, ponieważ zawarty w nich glikozyd działa podobnie jak insulina pomagając utrzymać stały poziom cukru we krwi.
Dzięki dużej zawartości błonnika pomagają usuwać toksyny, zadbają także o odpowiedni poziom cholesterolu we krwi.
Dzisiejszy koktajl to smaczna propozycja na letnie śniadanie. Jagody w połączeniu z maślanką smakują genialnie. Schłodzona maślanka latem smakuje najlepiej, a koktajlowi dodaje niezłego pazura. Banan zadba o sporą dawkę potasu i aksamitną konsystencję. Objętość koktajlu zwiększa dodatek melona kantalupa. Można go zastąpić gruszką.
Polecam do wypróbowania!
Składniki na 2 porcje:
kubek jagód - około 200 g
1 banan
150 ml maślanki
1/4 melona kanlatupa/gruszka
2 cm kawałek imbiru
2 plasterki mrożonej cytryny - opcjonalnie
1 łyżeczka oleju kokosowego
Wykonanie:
- jagody dokładnie wypłukać, następnie przebrać. Obranego banana pokroić w plasterki. Obrać melona, pokroić w kostkę. Imbir obrać zs skórki i rozdrobnić
- przygotowane owoce umieścić w kielichu blendera, dolać maślankę i zmiksować do pożądanej konsystencji
- wypić zaraz po przygotowaniu