Kokosowy sernik na zimno (z agarem)
Jest to świetny przepis na sernik na zimno, tak samo prosty i pyszny jak ten deser: Najprostszy czekoladowy sernik na zimno. Mocno kokosowy, na biszkoptach, posypany czekoladą. Całkiem zdrowy i dietetyczny. Z dodatkiem agaru, zamiast żelatyny. W nadchodzącym letnim czasie będzie to podwieczorek doskonały!
Kokosowy sernik na zimno (z agarem)
/tortownica o średnicy 21 cm/
100g biszkoptów
500g półtłustego zmielonego twarogu
400ml mleka kokosowego
170g wiórków kokosowych
1/2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka miodu
1 cytrynowa galaretka z agarem
100g gorzkiej czekolady
Formę wyłożyć papierem i ułożyć na dnie biszkopty.
Mleko kokosowe zagotować, wsypać wiórki i gotować na najmniejszym ogniu przez 5 minut (do całkowitego wchłonięcia płynu). Dodać miód i olej. Wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Odstawić do przestudzenia na około 10 minut. W międzyczasie połączyć twaróg z masą kokosową. Kiedy galaretka zacznie tężeć, dodać ją do reszty składników i bardzo dokładnie wymieszać. Przelać masę do tortownicy, wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na około 12 godzin do zastygnięcia. Ja próbowałam sernik już po 2 godzinach i miał on całkiem zwartą konsystencję, jednak najlepszy będzie po nocy spędzonej w lodówce. Przed podaniem posypać posiekaną czekoladą. Smacznego!