Kokosanka - łatwe, szybkie ciasto kokosowe
Jak wiecie uwielbiam kokos ( najchętniej to sypałabym go o wszystkiego :D ).
Dziś mam dla Was kolejny przepis na kokosowe ciacho – tym razem bez żadnych kremów, mas i dodatków.
Proste, klasyczne ucierane ciasto kokosowe o bardzo intensywnym smaku.
Od ciasta jogurtowego albo ucieranych szarlotek, które tak lubicie różni je to, że jest bardziej zbite, mniej puszyste, bardziej ciężkie – ale równie pyszne!
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
* mąka pszenna – 2 szkl
* cukier – 3/4 szkl
* wiórki kokosowe – 100 g
* proszek do pieczenia 2 łyżeczki
* mleko 3,2% – 150 ml
* duże jajko – 2 szt
* masło min. 82% – 100 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Masło ucieramy z cukrem na kremową masę, dodajemy jajka, wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wlewamy mleko – wszystko razem miksujemy,
Dodajemy podprażone wiórki kokosowe, mieszamy i wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 40 minut / 170C
Polewamy roztopioną mleczną czekoladą!
Smacznego!