Kocie języczki – ciasto bez pieczenia z nadziewanymi biszkoptami
No i kolejne ciacho zrobione przez mamę ląduje w spisie przepisów!
Tym razem przygotowała ciasto bez pieczenia, z dodatkiem serków homogenizowanych.
Podłużne, nadziewane biszkopty z połączeniu z lekkim, kremowym serkiem tworzą fantastyczną całość , której nikt się nie prze.
Ciasto jest bez pieczenia , a jego zrobienie serio trwa ok. 5 minut!
Spróbujcie!
Będziecie zachwyceni!
SKŁADNIKI:
( blacha 24×28 cm )
* śmietana 36% – 500 ml
* serek homogenizowany waniliowy – 400 g
* żelatyna – 4 łyżeczki
* biszkopty podłużne ( np. z nadzieniem morelowym lub brzoskwiniowym ) – 600 g
* czekolada mleczna ( + odrobina mleka )
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Żelatynę zalewamy ok. 100 ml zimnej wody, mieszamy, potem podgrzewamy, ale nie gotujemy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek homogenizowany, mieszamy.
Dodajemy żelatynę hartując wcześniej ( dodając trochę masy do ciepłej żelatyny, następnie wlewając całość ).
Układamy ciastka na blasze – jedno obok drugiego.
Zalewamy masą serową, wygładzamy.
Przykrywamy kolejną porcją nadziewanych ciastek.
Oblewamy rozpuszczoną mleczną czekoladą ( możemy dodać odrobinę mleka do rozpuszczenia ).
Chłodzimy przez noc w lodówce.
Smacznego!
Inspiracja pochodzi z bloga Obżarciuch.