Kluski śląskie w sosie grzybowym z brokułami

Zdjęcie - Kluski śląskie w sosie grzybowym z brokułami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kluski śląskie w sosie grzybowym z brokułami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kluski śląskie w sosie grzybowym z brokułami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kluski śląskie w sosie grzybowym z brokułami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kluski śląskie w sosie grzybowym z brokułami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kluski śląskie w sosie grzybowym z brokułami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 750 g ziemniaków
  • 350 g leśnych grzybów (np. podgrzybków)
  • 250 g brokułów
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 60 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 50 g cebuli
  • 5 g suszonych grzybów
  • 2-3 gałązki tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Przeciskamy przez praskę i lekko studzimy.

Suszone grzyby płuczemy i zalewamy szklanką gorącej wody. Odstawiamy na 20 minut, by zmiękły.

Brokuły krótko blanszujemy.

Na połowie oleju przesmażamy posiekane cebulkę i czosnek. Dodajemy pokrojone grzyby leśne i smażymy. Dodajemy tymianek i rozmaryn. Zalewamy wodą, w której moczyły się grzyby oraz posiekane namoczone grzyby. Dusimy około 15 minut na niewielkim ogniu. Na koniec dodajemy śmietankę, a gdy sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Do sosu dodajemy różyczki brokuła.

W dużym garnku zagotowujemy wodę.

Przeciśnięte przez praskę ziemniaki mieszamy z mąką ziemniaczaną. Formujemy kluski. W każdej robimy palcem wgłębienie. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek Oliwiera.

Podajemy z sosem grzybowym.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy