Kluski marchewkowe z pietruszkowym masełkiem
Kluski marchewkowe polecają się na obiad. W energetycznym, słonecznym kolorze z aromatycznym masełkiem pietruszkowym posmakują każdemu. Mogą stanowić dodatek obiadowy lub samodzielne danie. Wyglądem przypominają tradycyjne kopytka, jednak bliżej im do leniwych. Przygotowane bez ziemniaków, za to w swoim składzie mają twaróg. Ciasto jest zwięzłe, przyjemne i łatwe do współpracy, a kluseczki są mięciutkie i dosłownie rozpływaja się w ustach.
Tani, kolorowy i pyszny obiadek. Zapraszam do przepisu!
Składniki:
400 g marchewki
250 g tłustego twarogu
175 g mąki +50 do podsypania
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka oliwy
75 g startego parmezanu
sól
pietruszka zielona lub listki szałwii
Wykonanie:
- marchewki obrać, umyć i pokroić w plasterki lub kostkę. W rondelku rozgrzać łyżkę oliwy i łyżkę masła, wrzucić marchewkę i przesmażyć. Dolać szklankę wody, dodać szczyptę soli i dusić, aż marchewki zmiękną - około 10-12 minut. Jeszcze ciepłe zmiksować na gładko, ostudzić i wstawić na 15 minut do lodówki
- schłodzoną masę wymieszać z parmezanem, mąką (użyłam mąki orkiszowej pół na pół białej z pełnoziarnistą) i twarogiem. Wyrabiać 5 minut. Na oprószonym mąką blacie podzielić masę na 4 części i uformować z każdej walec jak na kopytka. Nożem odcinać kluski (około 3cm). W każdej zrobić palcem wgłębienie jak w kluskach śląskich
- w garnku zagotować posolną wodę, wrzucać kluski do wrzątku, wyławiać łyżką cedzakową, gdy wypłyną
- w rondelku rozgrzać łyżkę masła, wrzucić oberwane z łodyżek i osuszone listki pietruszki, przysmażyć je jak chipsy
- podawać kluski z masełkiem pietruszkowym. Można dodatkowo posypać startym parmezanem
SMACZNEGO !
źródło: "Twój Styl" nr. 4/2017