Kluski kładzione w sosie szpinakowym

Kluski kładzione w sosie  szpinakowym

Błyskawiczne danie, do tego bardzo dobre. Wystarczy przygotować szpinak w tradycyjny sposób i wrzucić do niego ugotowane kluski. Na przygotowanie takiego obiadu potrzeba 10 do 15 minut.

Zdjęcie - Kluski kładzione w sosie  szpinakowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na kluski:

  • 3 jajka
  • szklanka mąki
  • sól
  • ew. 2-3 łyżki mleka

Składniki na sos:

  • 20 dag szpinaku (może być mrożony)
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • pół szklanki śmietanki

Jajka rozbełtać, dodać sól, mąkę i wymieszać aż powstanie gładkie ciasto. Jeżeli jest zbyt gęste dodać mleko. Łyżką formować kluski i wrzucać na gotującą się, osoloną wodę. Gotować 5 minut. Odcedzić. W tym czasie przygotować sos szpinakowy. Na rozgrzanym maśle podsmażyć szpinak, dodać czosnek, sól i pieprz. Chwilę pogotować i dodać śmietanę. Do sosu wrzucić kluski i dokładnie wymieszać.

Smacznego:)

Kategorie przepisów