Klopsy z imbirem i płatkami owsianymi

Klopsy z imbirem i płatkami owsianymi

Klopsy z imbirem i płatkami owsianymi wsadzone do domowych bułeczek, upaćkane keczupem, musztardą Develey, majonezem, to doskonała metoda na małych niejadków. Takie śniadanie nie tylko, że pięknie pachnie i cudownie się je gryzie, ale można się nim jeszcze poplamić i najeść do syta.  Przygotowując te mięsne klopsiki korzystałam z Nigelli ekspresowej, zamieniłam jednak sos Worcestershire (zwyczajnie ktoś mi go wyjadł) różnymi dodatkami i nie żałuję. Ten przepis ma jeszcze jedną zaletę. Klopsy, które zostaną można zamrozić i zjeść je wtedy, gdy tylko będziemy mieli na to ochotę.

Zdjęcie - Klopsy z imbirem i płatkami owsianymi  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Klopsy z imbirem i płatkami owsianymi

1/2 kg mielonej wołowiny

1/2 kg mielonej wieprzowiny

80 g błyskawicznych płatków owsianych

2 jaja

2 łyżeczki Worcestershire (a u mnie: spora ilość startego imbiru, 2 czubate łyżeczki pasty chilli, chlupnięcie sosem sojowym Kikkoman i octem winnym, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, świeżo zmielony pieprz, łyżeczka miodu)

1/2 łyżeczki soli

Wszystko mieszam dokładnie i formuję kilkanaście małych, podłużnych kopsów, które układam na blasze, na pergaminie i piekę przez ponad pół godziny w 200 stopniach.

Podaję na zimno z kanapkami, sosami, papryką, ogórkami kiszonymi, konserwowymi albo z borówkami i z czym dusza zapragnie.

Na ciepło nie są tak smaczne. To kanapkowe klopsiki. :-)

Zdjęcie - Klopsy z imbirem i płatkami owsianymi  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Klopsy z imbirem i płatkami owsianymi  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

* Źródło - "Nigella ekspresowo" wyd. Filo

Kategorie przepisów