Klopsy z imbirem i płatkami owsianymi
Klopsy z imbirem i płatkami owsianymi wsadzone do domowych bułeczek, upaćkane keczupem, musztardą Develey, majonezem, to doskonała metoda na małych niejadków. Takie śniadanie nie tylko, że pięknie pachnie i cudownie się je gryzie, ale można się nim jeszcze poplamić i najeść do syta. Przygotowując te mięsne klopsiki korzystałam z Nigelli ekspresowej, zamieniłam jednak sos Worcestershire (zwyczajnie ktoś mi go wyjadł) różnymi dodatkami i nie żałuję. Ten przepis ma jeszcze jedną zaletę. Klopsy, które zostaną można zamrozić i zjeść je wtedy, gdy tylko będziemy mieli na to ochotę.
Klopsy z imbirem i płatkami owsianymi
1/2 kg mielonej wołowiny
1/2 kg mielonej wieprzowiny
80 g błyskawicznych płatków owsianych
2 jaja
2 łyżeczki Worcestershire (a u mnie: spora ilość startego imbiru, 2 czubate łyżeczki pasty chilli, chlupnięcie sosem sojowym Kikkoman i octem winnym, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, świeżo zmielony pieprz, łyżeczka miodu)
1/2 łyżeczki soli
Wszystko mieszam dokładnie i formuję kilkanaście małych, podłużnych kopsów, które układam na blasze, na pergaminie i piekę przez ponad pół godziny w 200 stopniach.
Podaję na zimno z kanapkami, sosami, papryką, ogórkami kiszonymi, konserwowymi albo z borówkami i z czym dusza zapragnie.
Na ciepło nie są tak smaczne. To kanapkowe klopsiki. :-)
* Źródło - "Nigella ekspresowo" wyd. Filo