Klopsiki z tuńczyka dla dzieci

Zdjęcie - Klopsiki z tuńczyka dla dzieci – U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moje pociechy niedawno zadały mi ciekawe pytanie. Dlaczego w restauracjach mają specjalny jadłospis dla dzieci, a w domu dzieci muszą jeść to, co dorośli? Uczciwie im wyznałam, że u nas w domu dzieci jedzą z nami to samo, co my, ale jest wiele rodzin, gdzie dzieciom podaje co innego wcześniej, a mama z tatą jedzą później dorosły obiad.

Pomysł osobnego jadania uznały za potworny, ale fakt nie podawania im dziecięcych potraw okrzyknęły dyskryminacją. W demokratycznym głosowaniu ich dwa głosy przebiły mój jeden i musiałam obiecać, że zrobię im obiad specjalnie dla nich. Wizja makaronu z ketchupem wywołała u mnie mało apetyczne odruchy, toteż postanowiłam się odrobinę wysilić i ugotowałam im kulki tuńczykowe. Do klopsików zrobiłam prosty makaron z groszkiem i kukurydzą, ale równie dobrze będą pasować tu kartofelki z wody czy frytki z batatów. Ketchup klopsom również nie zaszkodzi…

Chomiś z Króliczką byli zachwyceni wszystkim, co okrągłe. Okrągły groszek, prawie okrągła kukurydza i małe okrągłe kotleciki przede wszystkim zachwyciły ich swym kształtem. Choć po prawdzie po usmażeniu klopsiki z lekka nabrały kwadratowego wyglądu… Kulki z tuńczyka są całkiem smaczne, więc pewnie nie raz jeszcze je zrobię, gdy maluchy ponownie podniosą temat dzieciowego menu w naszym domu.

Zdjęcie - Klopsiki z tuńczyka dla dzieci – U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami KLOPSIKI Z TUŃCZYKA
  • 2 puszki tuńczyka w oleju (ok. 180 g każda)
  • 170 g świeżej bułki tartej
  • 100 g cheddara
  • 2 jajka
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego do smażenia

Makaron (opcjonalnie): puszka kukurydzy, dwie garści mrożonego groszku, opakowanie śmietany, kawałek startego parmezanu, makaron wg uznania, sól, pieprz.

Tuńczyka nie odsączamy, tylko wraz z zalewą przekładamy do miski. Dodajemy starty cheddar, bułkę tartą, jajka i szczypiorek. Doprawiamy pieprzem i zagniatamy masę na klopsy. Formujemy niewielkie kulki (wielkości piłeczki do ping-ponga), układamy na talerzu i wkładamy do lodówki.

Groszek rozmrażamy, kukurydzę odsączamy z zalewy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie rozgrzewamy olej na dużej patelni i smażymy klopsiki przez 8-10 minut, obracając je regularnie.

Śmietanę wraz z groszkiem i kukurydzą umieszczamy w rondlu, doprawiamy sola i pieprzem i zagotowujemy. Odcedzamy ugotowany makaron i mieszamy z sosem. Następnie dodajemy starty parmezan i całość mieszamy. Klopsy odsączamy na papierze kuchennym z nadmiaru tłuszczu i podajemy wraz z makaronem.

Zdjęcie - Klopsiki z tuńczyka dla dzieci – U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami (przepis z moimi zmianami wg „Good Food” October 2003)

Przepisy z tych kategorii

Kotlety rybne z dorsza
2

Kotlety rybne z dorsza

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Domowe paluszki rybne
2

Domowe paluszki rybne

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kotlety rybne
1

Kotlety rybne

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Paluszki rybne – czyli ryba na obiad !
4

Paluszki rybne – czyli ryba na…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

Steki z kalafiora

Steki z kalafiora

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Makaron z mascarpone, kurczakiem i suszonymi pomidorami

Makaron z mascarpone, kurczaki…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Spaghetti z kurkami  - pyszne

Spaghetti z kurkami - pyszne

Beti Beti
kruche babeczki

Kurczak z kaszą, pieczarkami i pomidorami

Kurczak z kaszą, pieczarkami i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Makaron z szynką i groszkiem

Makaron z szynką i groszkiem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Leczo z młodej kapusty
1

Leczo z młodej kapusty

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pieczone ziemniaczki

Pieczone ziemniaczki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pełnoziarniste bułeczki bao

Pełnoziarniste bułeczki bao

Tyna Tyna
In cooking we trust