Klopsiki z sosem paprykowo-sezamowym (na imprezę)
Powoli kończymy jeść karpia i popijać go barszczem/zupa rybną/grzybową, a zaczynamy myśleć o sylwestrowej zabawie.
Moim zdaniem na przyjęciach najlepiej sprawdzają się (i są zarazem najwygodniejsze dla gospodyń/gospodarzy) przekąski, które można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno- nie wymagają pilnowania i ustawicznego podgrzewania. Ułatwmy sobie życie, ta impreza to czas zabawy także dla domowych kucharzy :)
Dziś propozycja numer jeden- klopsiki z sosem przygotowanym na bazie pieczonej papryki i tahini (pasty ze zmiksowanych ziaren sezamu. Tej samej, jakiej używa się do przygotowania hummusu). Możecie zastąpić ją np. masłem orzechowym. Otrzymacie równie dobry sos!
Składniki- mięso mielone - 500 g (np. drobiowe)
- cebula - 1 mała sztuka
- kolendra mielonona - 1/4 łyżeczki
- sól, pieprz - do smaku
- kaszka manna - 3 łyżki
- olej - do smażenia
- jajko - 1 szt
- sos
- papryka czerwona - 1 szt
- tahina - 2 łyżki (lub masło orzechowe)
- czosnek - 1 mały ząbek
- woda - ok. 4 łyżek
- ostra papryka - do smaku (lub np. sos tabasco)
- sól - do smaku
- sok z cytryny - do smaki
Cebulę bardzo (!) drobno poszatkuj, zeszklij na patelni, na odrobinie oleju. Ma być zupełnie miękka.
Cebulę dodaj do mięsa wraz z jajkiem, kaszką manną, kolendrą, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj (najlepiej gołymi rękoma). Masa ma być jednolita. Odstaw na kwadrans.
Z mięsa uformuj zwilżonymi dłońmi kulki wielkości orzecha włoskiego. Usmaż je na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złoto- brązowy kolor.
Paprykę lekko natrzyj olejem (skórkę) i w całości włóż pod nagrzaną grzałkę piekarnika (np. funkcja grilla i 230 oC). Jej skórka z każdej strony ma się stać czarna. Prosto z piekarnika, jeszcze gorącą przełóż do foliowego woreczka. Zamknij. Odstaw do ostygnięcia. teraz z łatwością zdejmiesz z papryki całą skórkę.
Paprykę bez skórki zmiksuj z tahiną i czosnkiem na gładki krem. Dodaj taką ilość wody, by otrzymać konsystencję sosu. Dopraw do smaku solą, ostrą papryką (tabasco) i sokiem z cytryny.
Sos podawaj z klopsikami, moje dodatkowo posypałam posiekanymi pistacjami, mogą to być także uprażone ziarenka sezamu lub orzechy włoskie.