Klopsiki z sosem paprykowo-sezamowym (na imprezę)

Klopsiki z sosem paprykowo-sezamowym (na imprezę)

Zdjęcie - Klopsiki z sosem paprykowo-sezamowym (na imprezę) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Klopsiki z sosem paprykowo-sezamowym (na imprezę) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Powoli kończymy jeść karpia i popijać go barszczem/zupa rybną/grzybową, a zaczynamy myśleć o sylwestrowej zabawie.

Zdjęcie - Klopsiki z sosem paprykowo-sezamowym (na imprezę) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Klopsiki z sosem paprykowo-sezamowym (na imprezę) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moim zdaniem na przyjęciach najlepiej sprawdzają się (i są zarazem najwygodniejsze dla gospodyń/gospodarzy) przekąski, które można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno- nie wymagają pilnowania i ustawicznego podgrzewania. Ułatwmy sobie życie, ta impreza to czas zabawy także dla domowych kucharzy :)

Zdjęcie - Klopsiki z sosem paprykowo-sezamowym (na imprezę) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Klopsiki z sosem paprykowo-sezamowym (na imprezę) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś propozycja numer jeden- klopsiki z sosem przygotowanym na bazie pieczonej papryki i tahini (pasty ze zmiksowanych ziaren sezamu. Tej samej, jakiej używa się do przygotowania hummusu). Możecie zastąpić ją np. masłem orzechowym. Otrzymacie równie dobry sos!

Zdjęcie - Klopsiki z sosem paprykowo-sezamowym (na imprezę) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Klopsiki z sosem paprykowo-sezamowym (na imprezę) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Klopsiki z sosem paprykowo-sezamowym (na imprezę) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Cebulę bardzo (!) drobno poszatkuj, zeszklij na patelni, na odrobinie oleju. Ma być zupełnie miękka.

Cebulę dodaj do mięsa wraz z jajkiem, kaszką manną, kolendrą, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj (najlepiej gołymi rękoma). Masa ma być jednolita. Odstaw na kwadrans.

Z mięsa uformuj zwilżonymi dłońmi kulki wielkości orzecha włoskiego. Usmaż je na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złoto- brązowy kolor.

Paprykę lekko natrzyj olejem (skórkę) i w całości włóż pod nagrzaną grzałkę piekarnika (np. funkcja grilla i 230 oC). Jej skórka z każdej strony ma się stać czarna. Prosto z piekarnika, jeszcze gorącą przełóż do foliowego woreczka. Zamknij. Odstaw do ostygnięcia. teraz z łatwością zdejmiesz z papryki całą skórkę.

Paprykę bez skórki zmiksuj z tahiną i czosnkiem na gładki krem. Dodaj taką ilość wody, by otrzymać konsystencję sosu. Dopraw do smaku solą, ostrą papryką (tabasco)  i sokiem z cytryny.

Sos podawaj z klopsikami, moje dodatkowo posypałam posiekanymi pistacjami, mogą to być także uprażone ziarenka sezamu lub orzechy włoskie.

Kategorie przepisów