Klopsiki z dorsza pieczone w piekarniku z sosem kaparowym
Nasmaczniejsze danie z dorsza jakie przyrzadzilam w ostatnim czasie.Ryby bardzo lubimy,jemy je bardzo czesto,zatem kazdy nowy przepis chetnie wyprobowuje.Ten pochodzi z zerwanej kartki z kaledarza.Nie czekal nawet dlugo na realizacje,bo zaintrygowal mnie sos z kaparow - sugerowany jako najlepszy dodatek do klopsikow.
Klopsiki sa nie tylko przepyszne,ale malokaloryczne,wrecz dietetyczne,bo upieczone w piekarniku.Juz zapach dochodzacy z piekarnika zapowiadal nie lada uczte.Za smakiem kaparow nie przepadam szczegolnie,ale smak sosu mnie zaskoczyl, jest wysmienity i rzeczywiscie jego intensywny smak idealnie komponuje sie z rybnymi klopsami.Juz mysle o powtorce tego zestawu.Goraco polecam,bo to jest pyszne!
Skladniki na klopsiki:
60 dkg dorsza lub innej bialej ryby morskiej
1/2 szklanki bulki tartej
1 jajko
1 czubata lyzka masla
1 cebula
2 lyzki posiekanej zielonej pietruszki
kilka galazek miety-opcjonalnie
sol,pieprz,olej
szczypta cukru
Skladniki na sos z kaparow:
2 lyzki kaparow
150 ml bialego wina
200 ml bulionu warzywnego
200 ml smietany kremowki
1 lyzeczka maki
na czubek noza czerwonej papryki
cukier,sol do smaku
kilka kropel soku z cytryny
Wykonanie:
- ryby dokladnie sprawic,umyc,odfiletowac i usunac osci
- cebule obrac i posiekac razem z ryba w drobna kostke
- w salaterce dokladnie wymieszac mase rybno-cebulowa z maslem,jajkiem bulka tarta,posiekana natka pietruszki i mieta.Doprawic do smaku sola,pieprzem i szczypta cukru
- uformowac niewielkie klopsiki,posmarowac lekko olejem,ulozyc na wysmarowanej blaszce i piec w piekarniku w 200°C okolo 25-30 minut.W polowie pieczenia mozna je odwrocic
- w miedzyczasie przygotowac sos kaparowy.Na 1 lyzce masla podsmazyc 2 lyzki posiekanych kaparow.Dolac 150 ml bialego,wytrawnego wina i podgrzewac,az wino wyparuje.Dolac 200 ml bulionu warzywnego i zaprawic 150 ml smietany kremowki.Do 50 ml kremowki dodac 1 lyzeczke maki,rozmieszac,wlac do sosu,zamieszac i zagotowac.Doprawic sola do smaku,dodac szczypte cukru,odrobine czerwonej papryki i sok z cytryny.
- podawac klopsiki bezposrednio po upieczeniu z ostrym sosem kaparowym z ulubiona salatka
ZYCZE SMACZNEGO !