Klopsiki włoskie w sosie pomidorowym
Świetne włoskie klopsiki mięsne z dodatkiem ricotty która sprawia, że mięso nie jest suche, w aromatycznym sosie pomidorowym, podane z makaronem typu świderki. Porcja z przepisu wykarmi 4 głodnych studentów, można też przechować w lodówce, sos po 2 dniach jest nawet lepszy.
Mleko zagrzać i wrzucić chleb, mieszać aż się rozpuści, odstawić i ostudzic. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na skwarki. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić w misce, kawałki mięsa z dodatkami rolować w dłoniach formując niewielkie kule, obtoczyć w mące. Na tłuszczu ze smażenia boczku zrumienić klopsy. Przełożyć do rondla, dodać sos pomidorowy z przepisu poniżej i dusić około 1 godzinę. Podawać z makaronem.
Marchew, seler i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać. Wszystko razem smażyć na patelni z dodatkiem oliwy ok 20min, dodać czosnek, pomidory z puszki i bazylię, na wolnym ogniu gotować jeszcze ok 30 minut.
(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));
- 1/2kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 150g boczku
- 1 jajko
- 60ml mleka
- 120g ricotty
- 1 kromka chleba bez skórki
- 1 łyzka oregano
- pół szklanki parmezanu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz, chili
Mleko zagrzać i wrzucić chleb, mieszać aż się rozpuści, odstawić i ostudzic. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na skwarki. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić w misce, kawałki mięsa z dodatkami rolować w dłoniach formując niewielkie kule, obtoczyć w mące. Na tłuszczu ze smażenia boczku zrumienić klopsy. Przełożyć do rondla, dodać sos pomidorowy z przepisu poniżej i dusić około 1 godzinę. Podawać z makaronem.
- 4 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 100g marchwi
- 50g selera
- 50g pietruszki
- ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- puszka pomidorów
- sól, pieprz
Marchew, seler i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać. Wszystko razem smażyć na patelni z dodatkiem oliwy ok 20min, dodać czosnek, pomidory z puszki i bazylię, na wolnym ogniu gotować jeszcze ok 30 minut.
(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));