Klopsiki w sosie curry.

Dziś dla odmiany nie będzie słodko. Przynajmniej na blogu, bo Córeczka po wylaniu i rozmazaniu pół litra wody na panele słodzi mi buziakami i maślanymi oczętami siedząc na stole, zaraz obok klawiatury.

Podobne curry robiłam kiedyś z kurczakiem, ale że tym razem nie miałam ochoty biec do sklepu, wykorzystałam mięso mielone. Dochodzę do wniosku, że mięso, które pojawia się w naszym domu dość często przybiera formę mielonego, ale na szczęście nie brakło mi jeszcze pomysłów na jego podanie.

Oto jeden z nich: Klopsiki w sosie curry z rodzynkami.

 Zdjęcie - Klopsiki w sosie curry. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego np drobiowego
  • 3 spore cebule
  • garść rodzynek
  • jajko
  • kajzerka lub łyżka bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • sól/pieprz/majeranek do smaku
  • jogurt naturalny np grecki
  • przyprawa curry
  • ok. 1/2l bulionu warzywnego lub wody
  • ewentualnie łyżka mąki kukurydzianej do zagęszczenia sosu
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  • Z mięsa mielonego, namoczonej kajzerki, jajka, przeciśniętego czosnku i przypraw zrobić masę na kotleciki mielone.
  • Cebulę pokroić z piórka i zeszklić na łyżce oleju w głębokiej patelni.
  • Wyjąć cebulę i obsmażyć na złoty kolor kotleciki wielkości większych orzechów włoskich.
  • Dodać zeszkloną wcześniej cebulę, rodzynki i podlać wszystko bulionem. Doprowadzić do wrzenia, przykryć patelnię i dusić przed ok 10 minut na niewielkim ogniu.
  • Potrawkę doprawić sporą ilością curry. Potrawa powinna nabrać żółtego odcienia i wyraźnego zapachu przyprawy.
  • Na koniec dodać ok. 3 łyżki jogurtu naturalnego i wymieszać. Następnie zdjąć z ognia.
  • Podawać z ryżem ugotowanym na sypko. Przed zaserwowaniem, posypać posiekaną natką pietruszki.

Moja rada:

Potrawka pięknie gęstnieje po kilkunastu minutach, a sos robi się bardziej kremowy i dokładnie pokryje kotleciki. Na zdjęciu nie udało mi się tego pokazać, ponieważ dzieciaki były strasznie głodne i nie mogłam czekać aż sos zgęstnieje.

Smacznego !

Przepisy z tych kategorii

Sałatka ziemniaczana z halloumi i prosciutto

Sałatka ziemniaczana z halloum…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Idealne buraczki zasmażane

Idealne buraczki zasmażane

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Gofry o smaku ciasta marchewkowego

Gofry o smaku ciasta marchewko…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Burgery z kurczakiem
1

Burgery z kurczakiem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Kalafior z masłem i bułką tartą

Kalafior z masłem i bułką tart…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Placki z cukinii z prażonym słonecznikiem

Placki z cukinii z prażonym sł…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Pieczone gołąbki z młodej kapusty
1

Pieczone gołąbki z młodej kapu…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Surówka z młodej kapusty – tyrolska
1

Surówka z młodej kapusty – tyr…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Schab gotowany w sosie własnym
2

Schab gotowany w sosie własnym

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Schabowy inaczej
3

Schabowy inaczej

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Szwedzkie klopsiki z IKEA
1

Szwedzkie klopsiki z IKEA

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Klopsiki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
1

Klopsiki z białej kiełbasy w s…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy