Klasyczne czarne kluski z sosem z grzybów leśnych
Uwielbiam kluski, szczególnie śląskie ale dziś coś mnie podkusiło aby wypróbować innej wersji. Te kluski okazały się być równie wyśmienite, choć niejako bardziej konkretne. Nie tak delikatne ale o przyjemnie cięższej konsystencji i zupełnie innym smaku. Perfekcyjnie pasowały do sosu grzybowego więc w takiej formie wam polecam. Przepis pochodzi ze starej książki „Nowa Kuchnia Śląska”. Przepis pochodzi ze Śląska, ale jest często serwowany również na terenie Śląska Opolskiego i tutaj jest często wykorzystywany szczególnie przez starsze pokolenie ale zdecydowanie jest wart zapamiętania.
Ilość: dla 4 osób
Poziom trudności: 6/10
Czas przygotowania: 45-55min
SKŁADNIKI:
Na sos:
- Garść suszonych grzybów leśnych
- 1 szklanka bulionu
- Szczypta pieprzu
- 1 łyżka mąki
Na czarne kluski:
- 4 ugotowane ziemniaki
- 3 surowe ziemniaki
- 1 jajko
- Mąka ziemniaczana(ilość podana w przepisie poniżej)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Surowe ziemniaki ścieramy na tarce lub w food procesorze. Odciskamy z nadmiaru płynu i umieszczamy w dużej misce.
- Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do miski z surowymi ziemniakami.
- Całość mieszamy z jajkiem. Wygładzamy masę odgarniamy ¼ część i wsypujemy tam mąkę ziemniaczaną. Zagniatamy ciasto.
- Obsypując co jakiś czas dłonie formujemy małe kluski, wielkości orzecha włoskiego.
- Gotujemy kluski w garnku z osolonym wrzątkiem 25min.
- Grzyby zalewamy bulionem i gotujemy przez 15min.
- Po tym czasie blendujemy. W ¼ kubka zimnej wody rozpuszczamy mąkę. Gdy nie będzie już grudek wlewamy do sosu intensywnie mieszając. Zagotowujemy aż zgęstnieje.
- Doprawiamy sos w razie potrzeby solą i pieprzem.
- Kluski podajemy od razu po ugotowaniu ponieważ szybko ciemnieją i po dłuższym czasie robią się twarde. Ja sos zrównoważyłam kleksem z creme frische myślę, że można dodać również śmietany.
Smacznego!