Klasyczne ciasto z owocami ( kuchen)
Oto proste, klasyczne ciasto z owocami. Wilgotne i aromatyczne- zawsze się udaje! Można do niego dodać właściwie dowolne owoce (świetnie sprawdzają się śliwki), dodatkowo „podkręcić” smak skórką startą z cytryny, mielonym kardamonem czy ekstraktem waniliowym.
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Klasyczne ciasto z owocami ( kuchen) Składniki
- mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
- cynamon - 1/2 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- masło - 8 łyżek
- cukier - 2/3 szklanki
- cukier brązowy - 3 łyżki
- jajka - 2 szt
- kwaśna śmietana - 1/2 szklanki
- jabłka - 2 szt
- maliny - 1 szklanka, mrożone
Wszystkie suche (oprócz cynamonu) składniki przesiej przez sito. Masło utrzyj z cukrem, dodaj kolejno jajka. Do maślanej masy dodawaj kolejno przesianą mąkę na zmianę ze śmietaną/serkiem. Do natłuszczonej foremki nałóż ciasto, na wierzchu ułóż owoce (jabłka obrane i pokrojone w kostkę, mrożone maliny), posyp brązowym cukrem i cynamonem. Piecz ok. 30 minut w 180 oC. Po ostudzeniu ciasta możesz polać je cytrynowym lukrem.