Kiszone rzodkiewki

Kiszone rzodkiewki

 

Kiszone rzodkiewki to pyszny chrupiący dodatek do wielu potraw. Świetnie nadadzą się do kanapek, twarożków, sałatek, czy po prostu do zajadania solo. Obok małosolnych często goszczą u mnie w sezonie ogórkowym. Ich przygotowanie zajmuje raptem chwilę plus kilka dni oczekiwania, ale zdecydowanie warto! Jak wszystkie kiszonki, to źródło zdrowia i cennych probiotyków. W dodatku doskonale smakują. Rzodkiewka podczas kiszenia traci nieco swoją ostrość i staje się łagodniejsza. W zamian nabiera aromatu przypraw i kwaskowatości.

Jak przygotować kiszone rzodkiewki? Prosta sprawa! Do słoika wrzucamy rzodkiewki wraz z koprem, czosnkiem, chrzanem (sam korzeń lub wraz z liśćmi) oraz trochę przypraw, jak pieprz, ziarna gorczycy, ziele angielskie, listek laurowy. Całość zalewamy solanką – ok. 3% roztworem soli w wodzie i odstawiamy na 3-5 dni w temperaturze pokojowej. Po 3 dniach rzodkiewki będą smakowały niczym małosolne, zaś po 5 już będą nieco bardziej kwaśne. Aby wstrzymać fermentację, wystarczy włożyć je do lodówki i w tej formie możemy się nimi cieszyć nawet przez miesiąc. Nie polecam dłuższego przechowywania, gdyż rzodkiewki stają się zbyt miękkie. Lepiej zjeść je na świeżo i nastawić kolejny słoik. 😉

PS. Na zdjęciach widać kiszone rzodkiewki od razu po nastawieniu. Po kilku dniach ich barwa zmienia się na bladoróżową.

Zdjęcie - Kiszone rzodkiewki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kiszone rzodkiewki

Ilość porcji: 1 słoik
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki na kiszone rzodkiewki:

  • 2-3 pęczki rzodkiewek
  • 3 gałązki kopru (opcjonalnie zwykłego koperku)
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 cm korzenia chrzanu
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 3 ziela angielskie
  • 1 listek laurowy
  • 15 g soli kamiennej, niejodowanej
  • ok. 500 ml wody

Jak przygotować kiszone rzodkiewki?

  1. Wodę zagotuj, dodaj sól, wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
  2. Rzodkiewki umyj i obierz. Chrzan pokrój na mniejsze cząstki. Czosnek obierz.
  3. Do litrowego wyparzonego słoika włóż koper, kolejno ciasno rzodkiewki naprzemiennie z kawałkami chrzanu i ząbkami czosnku. Wsyp wszystkie przyprawy.
  4. Do słoika wlej wodę, aby sięgała nieco ponad zawartość słoika. Słoik zakręć i odstaw na 3-5 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie rzodkiewki nadają się do jedzenia. Gotowe kiszone rzodkiewki przechowuj w lodówce.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_squareZdjęcie - Kiszone rzodkiewki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów