Kisiel z ananasa i selera naciowego
„Ostatnio nie ma dnia żebym nie jadła ananasa. Bardzo polubiłam ten owoc i przerabiam na różne sposoby. Dzisiaj zapraszam na szybki deser czyli domowy kisiel, ale nie z samego ananasa. Dołożyłam do niego jeszcze seler naciowy i sok pomarańczowy. Latem często robię taki koktajl, ale zimą jakoś zupełnie nie mam na niego ochoty. Wolę gorącą herbatę z cytryną. Zamieniłam wobec tego koktajl na kisiel. Lekko go dosłodziłam miodem, ale jeśli ananas będzie bardzo dojrzały to nie będzie takiej potrzeby. Taki kisiel nie tylko pysznie smakuje ale ma również właściwości odchudzające dzięki zawartej w ananasie bromelainie i selerowi naciowemu.”
Kisiel z ananasa i selera naciowego
Składniki na 3 porcje:
300g świeżego ananasa
1 łodyga selera naciowego sok z jednej pomarańczy
1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki wody
Ananasa i seler naciowy pokroić na kawałki. Przełożyć do blendera. Dodać sok pomarańczowy i miód. Zmiksować . Przelać do rondla, postawić na gazie i zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z wodą i wlać do gotującej się masy, cały czas mieszając. Ponownie zagotować. Przelać do pucharków. Udekorować kawałkami świeżego ananasa i listkami selera.
Smacznego :) Aronia
Polecam także: Kisiel mleczny o smaku marakui Kisiel z mango i zielonej herbaty Kisiel jabłkowy