Kiełbasa zapiekana z batatami i serem pleśniowym
Dziś proponuję niezwykle szybki i łatwy pomysł na obiad w zabieganym tygodniu. Najlepszej jakości kiełbasa zapiekana z batatami, cebulką i czosnkiem, z dodatkiem pomarańczy zadowolą wszystkich domowników. Jest to tak na prawdę rewelacyjne danie jednogarnkowe, które dzięki dodatkowi sera pleśniowego i orzechów nabiera niebanalnego charakteru. Proponuję też podać je ze świeżym pieczywem w celu zebrania nim pysznego sosu, polecam!
Bardzo lubię takie dania, które robią się same, szczególnie za szybkość jego wykonania. Bardzo duże znaczenie mają dobrej jakości pomocnicy kuchenni, które dodatkowo dbają o delikatną powierzchnię patelni i naczyń do zapiekania jak na przykład ten drewniany zestaw łyżek i łopatek - zakochałam się w nim! :-) Polecam!
Scroll down for recipe in English
Kiełbasa zapiekana z batatami i serem pleśniowym
(4 porcje)
Składniki:
- 1 cebula, obrana i pokrojona w ósemki
- 3 średnie słodkie ziemniaki (bataty), obrane i pokrojone w 2 cm kostkę lub półksiężyce
- 4 ząbki czosnku, nieobrane, ale „zgniecione” bokiem noża
- 4 kawałki najlepszej jakościowo kiełbasy
- oliwa do pieczenia
- 200 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcówkami, może być mrożona
- garść posiekanych orzechów włoskich
- 4 lub 5 gałązek tymianku
- starta skórka i sok z jednej pomarańczy
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g sera z niebieską pleśnią
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 200 °C
- W odpowiedniej wielkości naczyniu żaroodpornym umieść cebulę, czosnek i słodkie ziemniaki.
- Ułóż na nich kiełbasę i skrop od serca oliwą. Włóż do piekarnika i zapiekaj bez przykrycia przez około 30 minut, aż kiełbas się ładnie zarumieni.
- W międzyczasie w miseczce wymieszaj sok i skórkę pomarańczową, wraz z miodem i cynamonem. Do naczynia z kiełbasą dodaj orzechy, listki tymianku i dopraw solą i pieprzem, po czym polej całość sosem pomarańczowym.
- Piecz o kolejne 20 minut lub do miękkości batatów, po czym wyłóż ser i zapiekaj kolejne 5 minut do jego rozpuszczenia.
- Podawaj z opieczonym chlebkiem i lekką sałatką.
Smacznego!
English version
Sausage baked with sweet potatoes and blue cheese
(4 servings)
Ingredients:
- 1 onion, cut in eights
- 3 medium sweet potatos, peeled and cut into 2 cm dice
- 4 garlic cloves, unpeeled but ‘squashed’ a little with a knife
- 4 pieces of the best quality sausages
- a good drizzle of olive oil, for cooking
- 200 grams green beans, trimmed
- a good handful of chopped walnuts
- 4 or 5 sprigs of thyme
- grated zest and juice of an orange
- 2 tablespoons of honey
- 1 teaspoon cinnamon
- 50 grams of blue cheese
Preparation:
- Preheat the oven to 200 oC.
- Place onion and the sweet potatoes into a large baking dish with the garlic cloves.
- Add the sausages to the dish and toss everything together with a good drizzle of olive oil. Bake uncovered for about 30 minutes or until the sausages are nice and golden, tossing half way through cooking.
- Whisk together the orange zest and juice, honey and cinnamon. Place the green beans, nuts, leaves from the thyme sprigs, season with salt and pepper to taste and add orange marinade to the dish.
- Bake for about another 20 minutesor until the sweet potatoes are done, scattering the blue cheese over the top of the dish 5 minutes before the end of the cooking time to melt.
- Serve with crusty bread or a simple green salad.
Enjoy!