KECZUP Z CUKINII (ZUCCHINI KETCHUP)

KECZUP Z CUKINII (ZUCCHINI KETCHUP)

Zdjęcie - KECZUP Z CUKINII (ZUCCHINI KETCHUP) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamikeczup z cukinii

Dzisiaj domowy keczup z cukinii. Wspaniała alternatywa dla sklepowego keczupu. Zawiera w sobie dużo warzyw, zdrowy przede wszystkim dla dzieci. Zachęcam do przygotowania!

Źródło: link


Składniki:

  • 2 kg cukinii
  • 4 średnie cebule
  • 2 średnie jabłka
  • 6 ząbków czosnku
  • 100 g cukru
  • 110 ml octu spirytusowego lub jabłkowego
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 2 słoiczki koncentratu pomidorowego 30 % po 200 g
  • płaska łyżka słodkiej papryki
  • łyżeczka oregano
  • pół płaskiej łyżeczki pieprzu

Wykonanie:

Jabłka, cukinie, czosnek, cebule umyć i osuszyć. Cukinie obrać i przekroić wzdłuż na ćwiartki. Można usunąć gniazda nasienne jeśli jest taka potrzeba. Cebulę pokroić na mniejsze kawałki. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki.
Cukinie i jabłka zetrzeć na dużych oczkach tarki. Cebule zetrzeć na małych oczkach tarki albo bardzo drobno posiekać. Starte warzywa umieścić w garnku razem z sokiem o pojemności minimum 4 litry. Dodać sól, cukier, całość wymieszać i zagotować bez pokrywki. Jak tylko warzywa zaczną się gotować, zmniejszyć moc palnika, tak aby zawartość garnka tylko lekko się gotowała. Starte warzywa gotować tak przez godzinę, co jakiś czas mieszać drewnianą łyżką. Po godzinie powinna powstać dość gęsta papka. Następnie dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku, oregano i pieprz. Na koniec wlać jeszcze ocet, całość wymieszać i gotować na małej mocy palnika przez 20 - 25 minut bez pokrywki. Keczup z cukinii jest już prawie gotowy. Trzeba go jednak najpierw zmiksować na gładko. Keczup można w tym momencie jeszcze doprawić według uznania. Gorący keczup wlać do ośmiu wyparzonych słoików najlepiej o pojemności 350 ml (u mnie różne pojemności). Keczup od razu zakręcić, słoiki odwrócić do góry dnem i zostawić tak na godzinę. Wszystkie słoiki powinny zassać. Jeśli tak się nie stanie należy je pasteryzować. Na dnie szerokiego garnka umieścić ściereczki lub pieluchy tetrowe. Słoiki ułożyć w garnku tak, żeby się nie stykały. Wlać wodę do 3/5 wysokości słoików. Gotować na średniej mocy palnika, doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć moc palnika i pasteryzować słoiki przez około 15 minut, gotowe.
Zdjęcie - KECZUP Z CUKINII (ZUCCHINI KETCHUP) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamikeczup z cukinii

Smacznego!

Zapraszam również na: Dżem z dyni i jabłek z galaretką pomarańczową
KECZUP Z CUKINII (ZUCCHINI KETCHUP)KECZUP Z CUKINII (ZUCCHINI KETCHUP)

Kategorie przepisów