Kawa z Zatoki Perskiej
Jeśli jesteście kawoszami i lubicie eksperymentować polecam ten przepis. Kawa jest dość mocna ale bardzo smaczna, wspaniale komponuje się z orientalnymi dodatkami jakimi są woda różana, kardamon oraz szafran. Przepis znalazłam u Atiny i jest to również moja propozycja do akcji Z widelcem po Azji.
Składniki:
- 4 szklanki wody
- 3 łyżki kawy mielonej
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1/2 łyżeczki szafranu
- 2 łyżki wody różanej
Wodę doprowadzić do wrzenia. Wsypać kawę, kardamon i szafran. Gotować bez przykrycia na małym ogniu przez 3 minuty. Przelać, przefiltrować i ponownie doprowadzić do zagotowania. Następnie usunąć z ognia i dodać wodę różaną. Podawać w małych filiżankach. Świetnie pasuje do słodkich arabskich deserów.
Na zdrowie:)