Kaszotto z pieczarkami, boczkiem i rukolą
Kaszotto z pieczarkami, boczkiem i rukolą to danie na szybki obiad, które wzbogaciłam źródłem kwasów Omega 3, czyli olejem Optima Omega 3. Użyję go jeszcze do polania sałatki i do przygotowania innych posiłków w domu.
Wiecie, że koniec września to czas, kiedy świętuje się Światowy Dzień Serca? ❤️
Składniki na kaszotto z pieczarkami, boczkiem i rukolą:
- 200 g kaszy gryczanej
- 300 g małych pieczarek
- 1 czerwona cebula
- 150 g chudego boczku parzonego
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1/4 szklanki wody
- sól
- pieprz ziołowy
- słodka papryka mielona
- oregano suszone
- olej Optima Omega 3
Jak zrobić kaszotto z pieczarkami, boczkiem i rukolą?
Na początku gotuję kaszę gryczaną według przepisu na opakowaniu.
Na patelni na oleju Optima Omega 3 podsmażam pokrojoną cebulę, boczek i małe pieczarki w całości. Dodaję wyciśnięty czosnek. Doprawiam solą, pieprzem ziołowym, słodką papryką mieloną i suszonym oregano.
Czas na dodanie ugotowanej kaszy gryczanej i czerwonej fasoli z puszki.
Całość mieszam i polewam olejem Optima Omega 3.
Do tego dodaję ¼ szklanki wody i świeżą rukolę. Kaszotto doprowadzam do wrzenia. Warto spróbować i jeśli trzeba – doprawić wyżej wymienionymi przyprawami.
Kaszotto z pieczarkami, boczkiem i rukolą to danie, którym dzielę się z rodziną, a jeśli coś zostanie – zabieram do pracy.
Liczba porcji: 3
Czas przygotowania: 40 min.
Stopień trudności: średnio trudny