Kaszotto z pieczarkami, boczkiem i rukolą

Kaszotto z pieczarkami, boczkiem i rukolą

Zdjęcie - Kaszotto z pieczarkami, boczkiem i rukolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kaszotto z pieczarkami, boczkiem i rukolą to danie na szybki obiad, które wzbogaciłam źródłem kwasów Omega 3, czyli olejem Optima Omega 3. Użyję go jeszcze do polania sałatki i do przygotowania innych posiłków w domu. 

Wiecie, że koniec września to czas, kiedy świętuje się Światowy Dzień Serca? ❤️

Składniki na kaszotto z pieczarkami, boczkiem i rukolą:

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 300 g małych pieczarek
  • 1 czerwona cebula
  • 150 g chudego boczku parzonego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1/4 szklanki wody
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • słodka papryka mielona
  • oregano suszone
  • olej Optima Omega 3

 

Jak zrobić kaszotto z pieczarkami, boczkiem i rukolą?

Na początku gotuję kaszę gryczaną według przepisu na opakowaniu.

Na patelni na oleju Optima Omega 3 podsmażam pokrojoną cebulę, boczek i małe pieczarki w całości. Dodaję wyciśnięty czosnek. Doprawiam solą, pieprzem ziołowym, słodką papryką mieloną i suszonym oregano.

Czas na dodanie ugotowanej kaszy gryczanej i czerwonej fasoli z puszki.

Całość mieszam i polewam olejem Optima Omega 3.

Do tego dodaję ¼ szklanki wody i świeżą rukolę. Kaszotto doprowadzam do wrzenia. Warto spróbować i jeśli trzeba – doprawić wyżej wymienionymi przyprawami.

Kaszotto z pieczarkami, boczkiem i rukolą to danie, którym dzielę się z rodziną, a jeśli coś zostanie – zabieram do pracy.

 

Liczba porcji: 3

Czas przygotowania: 40 min.

Stopień trudności: średnio trudny

Kategorie przepisów