Kaszotto pomidorowe z pęczaku

Kaszotto pomidorowe z pęczaku

Kasza pęczak, niesłusznie jest uważana za produkt gorszej jakości i jest spychana na plan dalszy. Tymczasem, to pęczak ma spośród wszystkich kasz najwyższą wartość odżywczą. To prawdziwa bomba energetyczna i odżywcza, a odpowiednio przygotowany pęczak jest bardzo smaczny i może zastąpić pełnowartościowy posiłek dla wegetarian, diabetyków i osób zmagających się z chorobami jelit. Bardzo polecam moją, bezmięsną wersję obiadu z pęczakiem 🙂

Zdjęcie - Kaszotto pomidorowe z pęczaku - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na kaszotto pomidorowe z pęczakiem
  • 200 g kaszy pęczak
  • 700 ml. wody lub bulionu
  • 1 mała marchewka starta na większych oczkach
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju
  • płaska łyżeczka suszonej bazylii / szczypta ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana pietruszka lub bazylia

Pęczak opłukaj na sitku i osącz.

Na dnie większej patelni z grubym dnem, rozgrzej olej roślinny lub masło klarowane. Dodaj cebulę, czosnek, marchewkę i paprykę w proszku, wszystko krótko smaż mieszając, do czasu, kiedy warzywa odparują wodę.

Dodaj kaszę pęczak, przecier pomidorowy i bazylię, całość ponownie smaż mieszając, około 1-2 minuty. Teraz dolej gorącą wodę lub bulion, patelnię przykryj i gotuj kaszę na bardzo małym ogniu, mieszając, od czasu do czasu.

Czas gotowania to 20 – 30 minut. Kasza powinna być miękka i powinna wchłonąć cały płyn. Do gotowej kaszy, dodaj starty parmezan, dokładnie pomieszaj i dopraw do smaku.

Na talerzu, każdą porcję posyp posiekaną pietruszką. Od razu podawaj.

Smacznego 🙂

Uwagi – zamiast koncentratu można dodać 2 świeże, przetarte pomidory, lub 3 – 4 łyżki pomidorów z puszki.

Zdjęcie - Kaszotto pomidorowe z pęczaku - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów