Kasza jęczmienna z brukselką i kasztanami
To danie powstało w zasadzie przypadkiem. Piątkowy przegląd lodówki jednoznacznie stwierdził, że obiadu to dzisiaj chyba nie będzie. Wszechobecne braki, wszystkiego mało – jak to przed weekendem i zaplanowanymi zakupami. Ale, ale… Nawet na takie problemy są sposoby, bo jeśli czegoś jest za mało, by stanowiło posiłek, należy to połączyć z czymś innym i tak właśnie zrobiłam tym razem.
I tak powstał dzisiejszy przepis. Z prostej i szaroburej kaszy powstało pyszne, kolorowe i niecodzienne danie. Dla mnie może być nawet samodzielnym, wegetariańskim daniem obiadowym lub kolacyjnym, ale tak sobie myślę, że spokojnie można postawić półmisek takiej kaszy zz brukselką i kasztanami obok świątecznej pieczeni, a robi się ją bardzo łatwo i szybko. Słodkie kasztany świetnie wpisują się w smaki świąt, a w połączeniu z brukselkową goryczką naprawdę smakują rewelacyjnie. Składniki:(4 porcje)- 200g kaszy jęczmiennej np perłowej (2 woreczki)
- 250g jadalnych kasztanów
- 300g brukselki
- 50g suszonej żurawiny
- 1 dymka
- natka pietruszki (opcjonalnie)
- 25g masła
- 20ml oliwy
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
- Ugotuj kaszę w lekko osolonym wrzątku przez około 15 minut lub zgodnie z instrukcją. Odcedź i odstaw.
- Brukselkę oczyść i również ugotuj. Następnie przelej zimną wodą, by nie straciła koloru. Pokrój na połówki i odstaw.
- Kasztany ponacinaj na krzyż ostrym nożem po wypukłej stronie. Wrzuć na osolony wrzątek i gotuj około 15 minut. Odcedź i po kilku minutach obierz z łupinek. Wybieraj tylko jasne, żółte kasztany. Spleśniałe lub brązowe odrzucaj. Pokrój lub połam na mniejsze kawałki. Odstaw.
- Na dużej patelni roztop masło z oliwą.
- Podsmaż kasztany na maśle. Dodaj drobno posiekaną dymkę, a po chwili brukselkę.
- Po 2-3 minutach dodaj kaszę i przesmaż ją chwilę z warzywami.
- Na koniec dodaj suszoną żurawinę i dopraw całość obficie czarnym pieprzem i solą do smaku.
- Dodaj natkę i wymieszaj.
- Podawaj jako samodzielne danie lub dodatek do pieczonych mięs.
Porada:
Aby otrzymać wersję wegańską zrezygnuj z masła lub zastąp je odpowiednim masłem roślinnym.
Smacznego!