Kasza jaglana z suszonymi owocami

Kasza jaglana z suszonymi owocami
Zdjęcie - Kasza jaglana z suszonymi owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kasza jaglana z suszonymi owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 250 g kaszy jaglanej
  • 750 ml wody
  • 75 g suszonych śliwek
  • 50 g suszonych moreli
  • 50 g suszonych daktyli
  • 50 g suszonych jabłek
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g rodzynek
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • szczypta soli
Przygotowanie Śliwki, morele, daktyle i jabłka pokroić. Do gotującej się wody wsypać kaszę, dodać szczyptę soli, cynamon, kardamon, goździki i wszystkie bakalie. Gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza będzie miękka i wchłonie płyn (trwa to około 30 min.). Na koniec dodać miód.

Podawać na ciepło.


Porada:

Kasza będzie ładnie prezentować się na talerzach, jeśli uformujemy z niej ładny kształt. W tym celu należy wysmarować masłem kokilki lub filiżanki i nałożyć do nich kasze. Następnie przyłożyć do kokilki talerzyk i sprawnym ruchem odwrócić całość o 180 stopni. Jeśli kasza nie chce odkleić się od foremki, można pomóc sobie nożem, okrawając jej brzegi.



Przepis pochodzi z mirabelkowy.blogspot.com

Kategorie przepisów