Kasza gryczana zapiekana z jajkami i mozzarellą
Kolorowy obiad dla wielbicieli kaszy gryczanej. Podana w ten sposób smakuje wyjątkowo, a danie jest bardzo proste do zrobienia. Miałam jajka od młodych kurek, czyli malutkie. Takie są najlepsze do tego dania, najlepiej się tu sprawdzają. Danie to podałam z kapustą kiszoną przygotowaną w mojej ulubionej wersji :)
Kasza gryczana zapiekana z jajkami i mozzarellą 3 porcje
1 szkl. surowej kaszy gryczanej
1,1-3/4 szkl. wody
1 łyżka masła
2 łyżki natki pietruszki
3 małe jajka
3 mini kulki mozarelli (w zalewie) lub 1 duża podzielona na 3 części
1/3 szkl. bulionu warzywnego lub z kury
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
Piekarnik nastawić na 180°C. Wodę zagotować i wsypać do wrzątku kaszę. Posolić i gotować 5 minut. Odcedzić na durszlaku. Ponownie wsypać ją do garnka i gorącą wymieszać z masłem i pietruszką. Naczynie żaroodporne o średnicy 20 cm wysmarować masłem i wyłożyć do niego kaszę wyrównując powierzchnię łyżką. Całość polać bulionem. W kaszy zrobić 3 wgłębienia grzbietem łyżki i wbić w nie po jednym jajku w każdy otwór. Pomiędzy jajka włożyć kulki mozzarelli. Włożyć do gorącego piekarnika na 20 minut.
Surówka z kapusty kiszonej
250 g kapusty kiszonej
½ małej cebuli
1 słodkie jabłko
2 łyżki dobrego oleju rzepakowego
świeżo mielony pieprz
Kapustę drobno pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wszystko wymieszać w misce. Polać oliwą i oprószyć pieprzem. Jeszcze raz wymieszać.