Karp zatorski podany pod pierzynką z kaszy gryczanej sałatką z łagodnym winegrette cytrynowym
![Karp zatorski podany pod pierzynką z kaszy gryczanej sałatką z łagodnym winegrette cytrynowym](/obrazek/duze/karp-zatorski-podany-pod-pierzynka-z-kaszy-gryczanej-salatka-z-lagodnym-winegrette-cytrynowym-285663.jpeg)
Uwielbiam ryby pod każdą postacią,mogłabym jeść codzienne pod każdą postacią.Ale jak to w życiu bywa, moja rodzina nie koniecznie przepada za rybami. Tym razem było inaczej, karp bardzo smakował natychmiast pojawiło się pytanie. Kiedy zrobisz jeszcze raz? Wniosek jest jeden, karp zatorski wyszedł pyszny złocisty chrupiący w połączeniu z kaszą gryczaną i delikatna sałatką "niebo w gębie"
składniki
wykonanie
Karpia dokładnie oczyszczamy,myjemy i filetujemy.Każdy filet skrapiamy sokiem z cytryny doprawiamy solą i pieprzem. Na patelnię wlewamy oliwę rydzową dodajemy masło. Tuż przed smażeniem ręcznikiem papierowym osuszamy rybę i obtaczamy w mące,nadmiar usuwamy.Smażenie zaczynamy stroną od skórki 3 minuty odwracamy na druga stronę kolejne 3 minuty. Skórka będzie złocista i chrupiąca.
kasza gryczana
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy kaszę i rosołek,Gotujemy na wolnym ogniu aż kasza wchłonie cala wodę.Garnek z kaszą owijamy w ściereczkę kuchenną i zawijamy w koc by kasza doszła.
sałatka
Do garnka wlewamy wodę solimy, wkładamy fasolę,gotujemy do miękkości.Wszystkie warzywa dokładnie myjemy.
winegrette cytrynowy
Do miseczki wlewamy olej,sos cytrynowy, skórę mieszamy doprawiamy do smaku sola pieprzem.
Na talerz wykładamy kaszę gryczaną,filet z karpia zatorskiego posypujemy gruboziarnistą solą morską obok układamy sałatkę delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny.
.
![Zdjęcie: Karp zatorski podany pod pierzynką z kaszy gryczanej sałatką z łagodnym winegrette cytrynowym Zdjęcie - Karp zatorski podany pod pierzynką z kaszy gryczanej sałatką z łagodnym winegrette cytrynowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/285666.jpeg)
składniki
- 1 karp zatorski
- 1 cytryna
- maka
- sól,pieprz do smaku
- olej rydzowy
- maslo
- 1/2 szkl kaszy gryczanej
- 1 szkl wody
- 1/4 kostki rosołowej drobiowej
- 5 dag fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca
- rukola
- bazylia
- bratki
- cytryna
- 2 łyżki oleju rydzowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka z cytryny
- sól,pieprz do smaku
![Zdjęcie: Karp zatorski podany pod pierzynką z kaszy gryczanej sałatką z łagodnym winegrette cytrynowym Zdjęcie - Karp zatorski podany pod pierzynką z kaszy gryczanej sałatką z łagodnym winegrette cytrynowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/285665.jpeg)
wykonanie
Karpia dokładnie oczyszczamy,myjemy i filetujemy.Każdy filet skrapiamy sokiem z cytryny doprawiamy solą i pieprzem. Na patelnię wlewamy oliwę rydzową dodajemy masło. Tuż przed smażeniem ręcznikiem papierowym osuszamy rybę i obtaczamy w mące,nadmiar usuwamy.Smażenie zaczynamy stroną od skórki 3 minuty odwracamy na druga stronę kolejne 3 minuty. Skórka będzie złocista i chrupiąca.
![Zdjęcie: Karp zatorski podany pod pierzynką z kaszy gryczanej sałatką z łagodnym winegrette cytrynowym Zdjęcie - Karp zatorski podany pod pierzynką z kaszy gryczanej sałatką z łagodnym winegrette cytrynowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/285664.jpeg)
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy kaszę i rosołek,Gotujemy na wolnym ogniu aż kasza wchłonie cala wodę.Garnek z kaszą owijamy w ściereczkę kuchenną i zawijamy w koc by kasza doszła.
sałatka
Do garnka wlewamy wodę solimy, wkładamy fasolę,gotujemy do miękkości.Wszystkie warzywa dokładnie myjemy.
winegrette cytrynowy
Do miseczki wlewamy olej,sos cytrynowy, skórę mieszamy doprawiamy do smaku sola pieprzem.
Na talerz wykładamy kaszę gryczaną,filet z karpia zatorskiego posypujemy gruboziarnistą solą morską obok układamy sałatkę delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny.
![Zdjęcie: Karp zatorski podany pod pierzynką z kaszy gryczanej sałatką z łagodnym winegrette cytrynowym Zdjęcie - Karp zatorski podany pod pierzynką z kaszy gryczanej sałatką z łagodnym winegrette cytrynowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/285663.jpeg)
.