Karp z kurkami zapiekany w śmietanie
Tweet
Dziś przedstawiam kolejny szybki przepis na karpia na tzw. „ostatnią chwilę” Jest bardzo łatwy w wykonaniu i nie wymaga wielu składników, a karp z kurkami w śmietanie wychodzi znakomity. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Karp z kurkami zapiekany w śmietanie
(4 porcje)
Składniki:
- 1 karp pokrojony w dzwonka
- 250 g mrożonych grzybów, tutaj akurat kurki, pokrojone na mniejsze kawałki
- 2 średnie cebule, pokrojone w drobną kostkę
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 szklanka tłustej, kwaśnej śmietany
- sól, pieprz
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- Umyte i osuszone dzwonka dokładnie posól i popieprz, odstaw na 30 minut.
- Na dużej patelni rozgrzej olej, włóż cebulę i podsmaż przez kilka minut do zeszklenia. Następnie dodaj grzyby i smaż kolejne 2-3 minuty do całkowitego odparowania soku, dopraw solą i pieprzem, po czym dodaj masło i smaż kolejną minutę.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, włóż rybę i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony i przełóż do naczynia żaroodpornego. Na karpia wyłóż grzyby z cebulą i wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 oC.
- Po 15 minutach pieczenia, wylej na potrawę śmietanę i piecz kolejne 5 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp pietruszką i podawaj.
English version
Carp baked with mushrooms and sour cream
(4 servings)
Ingredients:
- 1 carp, washed and sliced into 2 cm pieces
- 250 g of frozen wild mushrooms (e.g. chanterelles), cut into pieces
- 2 medium onions, diced
- 1 tablespoon of butter
- 2 tablespoons of canola oil
- 1 cup full fat sour cream
- salt and pepper
- 1 tablespoon chopped parsley
Preparation:
- Season washed fish with salt and pepper, and set aside for 30 minutes.
- In the large frying pan heat the tablespoon of oil on medium heat, and add the onions. Cook for a few minutes until translucent and add mushrooms. Cook for another 2-3 minutes until juices evaporates, season with salt and pepper, then add the butter and cook for 1 minute.
- In a frying pan, heat the dash of oil, add the fish and cook for 2-3 minutes on each side and put into a baking dish. Sprinkle with anions and mushrooms, and bake in the preheated oven to 20o oC for about 20 minutes.
- After 15 minutes of baking, pour in the cream and bake for another 5 minutes. Remove from the oven, sprinkle with parsley and serve.