Karmelowe love - ciasto bez pieczenia

Karmelowe love - ciasto bez pieczenia

"Karmelove love" to ciasto bez pieczenia, które zachwyciło nas swoją delikatnością i puszystością. Dosłownie rozpływa się w ustach, łącząc słodycz kajmaku z delikatną kwaskowatością dżemu z czarnej porzeczki. Każda warstwa krakersów i kremowej masy tworzy harmonię smaków i tekstur, której trudno się oprzeć. Wizualnie nie jest to petarda, ale smakowo już tak ;)

Jest idealne na każdą okazję, a przy tym wyjątkowo proste (tylko 5 składników) i bardzo, bardzo szybkie w przygotowaniu !

To pozycja obowiązkowa dla wszystkich wielbicieli kajmaku!
Zdjęcie - Karmelowe love - ciasto bez pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przepis znaleziony na IG

Składniki na Karmelove love:

  • 1 opakowanie krakersów (ok. 180 g)
  • 1 puszka kajmaku (zdecydowanie z SM Gostyń)
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki (małe opakowanie)
  • 1 opakowanie dżemu z czarnej porzeczki (ok.280g)

Idealna blaszka na tą ilość składników 18x28 cm

Jak zrobić Karmelove love?

1. Przygotowanie masy:

Ubij śmietankę kremówkę na sztywno. Dodaj mascarpone i miksuj, aż powstanie gładka masa. Stopniowo dodawaj kajmak, dokładnie mieszając, aż składniki się połączą.

2. Układanie warstw ciasta:

Na blaszkę wyłóż pierwszą warstwę krakersów. Na krakersach rozprowadź połowę przygotowanej masy. Ułóż kolejną warstwę krakersów, na których równomiernie rozsmaruj dżem z czarnej porzeczki. Na warstwę dżemu delikatnie nałóż pozostałą masę i równomiernie ją rozprowadź.

3. Przygotowanie kruszonki:

Pozostałe krakersy przełóż do wysokiego naczynia. Rozgnieć je widelcem na drobną kruszonkę. Kruszonką posyp wierzch ciasta.

4. Chłodzenie:

Wstaw ciasto do lodówki najlepiej całą noc, aby masa stężała, a krakersy zmiękły.

 

*******

Porady, które ułatwią przygotowanie "Karmelowego Love":

  1. Schłodź naczynia – przed ubijaniem kremówki wstaw miskę i mieszadło do zamrażarki na około 10–15 minut. Dzięki temu śmietanka szybciej się ubije, a masa będzie bardziej puszysta.

  2. Warstwy układaj ostrożnie – aby dżem nie mieszał się z masą, rozsmarowuj go delikatnie, używając silikonowej szpatułki.

  3. Równomierne warstwy – dla perfekcyjnego wyglądu ciasta warto użyć szpatułki lub noża, aby dokładnie wyrównać każdą warstwę masy.

  4. Kruszonka na chrupko – przed posypaniem wierzchu ciasta upewnij się, że krakersy są dobrze pokruszone, a jeśli lubisz więcej chrupkości, dodaj do nich odrobinę posiekanych orzechów.

  5. Czas w lodówce – dla najlepszego smaku i konsystencji wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 12 godzin, aby krakersy zmiękły, a smaki się przegryzły.

 

Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 15 min plus chłodzenie (najlepiej przez noc)
Stopień trudności: bardzo prosty przepis

Kategorie przepisów