Karkówka zapiekana z pieczarkami i cebulą w pomidorowym sosie
Pyszne danie, które można przygotować zarówno na codzienny, jak i świąteczny obiad.
Karkówka piecze się w piekarniku przez około 2 godziny. Po tym czasie jest kruchutka i wprost rozpływa się w ustach.
Tak przygotowana karkówka dobrze smakuje z buraczkami lub czerwoną kapustą i ziemniakami.
Jestem pewna, że Wasi bliscy będą zachwyceni takim obiadkiem. Polecam!
- 5-6 plastrów karkówki
- 300-400 g pieczarek
- 3 cebule
- granulowany czosnek
- majeranek
- sól, pieprz
Sos pomidorowy:
- 190-200 g koncentratu pomidorowego
- 3/4 szkl. wody
- 3-4 łyżki octu
- 3 łyżki cukru
- 1-2 łyżki sosu sojowego
Jeżeli macie nakłuwacz do mięs, warto go wykorzystać i ponakłuwać mięso z obu stron. Następnie mięso oprószamy z obu stron solą oraz pieprzem, a z jednej strony dodatkowo granulowanym czosnkiem oraz roztartym w dłoniach majerankiem.
Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso z obu stron do lekkiego zrumienienia. Rozkładamy w naczyniu żaroodpornym.
Cebulę kroimy w piórka. Posypujemy po mięsie.
Pieczarki kroimy na plasterki. Wykładamy na warstwę cebuli.
Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą, octem, cukrem oraz sosem sojowym. Przygotowany sos rozprowadzamy na pieczarkach.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni na około 2 godziny (lub do miękkości mięsa). Pieczemy pod przykryciem.