Karkówka w sosie pomidorowym z cebulą i pieczarkami

Karkówka w sosie pomidorowym z cebulą i pieczarkami

Zdjęcie - Karkówka w sosie pomidorowym z cebulą i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Karkówka w sosie pomidorowym z cebulą i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Karkówka w sosie pomidorowym z cebulą i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Karkówka w sosie pomidorowym z cebulą i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 1,5 kg karkówki pokrojonej w 1 cm paski
  • sól
  • pieprz
  • czerwony delikat
  • jarzynka
  • mąka
  • olej do smażenia Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 70 dag pieczarek surowych, pokrojonych w plastry
  • 3 cebule pokrojone w półksiężyce
  • Sos:
  • 10 łyżek wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka octu
  • 3 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • 6 łyżek koncentratu pomidorowego

Przygotowanie

Karkówkę doprawiamy solą, pieprzem i przyprawami. Wstawiamy na noc do lodówki. 

 

Następnego dnia mięso obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron na oleju. 

 

Przekładamy do wysokiej blaszki, zasypujemy pieczarkami, cebulą i polewamy pomidorowym sosem. 

 

Pieczemy przykryte folia aluminiową (matowa strona od zewnątrz) w 180 stopniach C przez 2 godz.

Kategorie przepisów