Karkówka w sosie pomidorowym z cebulą i pieczarkami
Składniki
- 1,5 kg karkówki pokrojonej w 1 cm paski
- sól
- pieprz
- czerwony delikat
- jarzynka
- mąka
- olej do smażenia Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 70 dag pieczarek surowych, pokrojonych w plastry
- 3 cebule pokrojone w półksiężyce
- Sos:
- 10 łyżek wody
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka octu
- 3 łyżki przyprawy do zup w płynie
- 6 łyżek koncentratu pomidorowego
Przygotowanie
Karkówkę doprawiamy solą, pieprzem i przyprawami. Wstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia mięso obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron na oleju.
Przekładamy do wysokiej blaszki, zasypujemy pieczarkami, cebulą i polewamy pomidorowym sosem.
Pieczemy przykryte folia aluminiową (matowa strona od zewnątrz) w 180 stopniach C przez 2 godz.