Kapusta pak choi z marynowanym tofu, fistaszkami i sosem kabayaki
Kapusta nad Wisłą to dość modne warzywo, ale ta dopiero całkiem niedawno wkradła się na nasze salony, by brylować na kuchennym parkiecie. Panie i Panowie przed Wami pak choi (zwana również bok choy) w oryginalnej odsłonie z marynowanym tofu, fistaszkami i sosem kabayaki. Niebywałą zaletą tej chińskiej kapusty jest jej ekspresowe przygotowanie. Wystarczy ją przez 5 minut gotować na parze, polać sosem teriyaki lub kabayaki (od biedy można użyć również sojowego) i podać z makaronem mien lub soba, albo przygotować właśnie w formie takiej fajnej przystawki z aromatycznym tofu. Wypróbujcie koniecznie, póki sezon na pak choi trwa w najlepsze!
* SKŁADNIKI Pak choi i marynowane tofu:
- 2 kapusty pak choi
- 200 g tofu (naturalnego lub wędzonego)
- 1 mała papryczka chili
- sok z ½ limonki
- 1 łyżka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 2 cm kłącza imbiru
- 50 ml sosu sojowego
- olej kokosowy do smażenia
- garść orzechów arachidowych
Sos kabayaki:
- 50 ml sosu sojowego
- 50 ml wina mirin
- 50 g cukru trzcionowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 cm kłącza imbiru
* PRZYGOTOWANIE Marynowane tofu Papryczkę chili posiekaj, czosnek oraz imbir obierz i zetrzyj na tartce. Połącz z sosem sojowym, miodem i sokiem z limonki. Tofu pokrój w kostkę i połącz z marynatą. Odstaw na kwadrans.
Sos kabayaki Imbir i czosnek obierz, pokrój na kilka kawałków i wrzuć do rondla. Wlej sos sojowy, wino mirin i wsyp cukier. Gotuj na małym ogniu, aż sos się redukuje i stanie się gęsty niczym karmel. Wyjmij imbir oraz czosnek.
Podanie Tofu podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem kokosowym. Kapustę pak choi umyj, odkrój głąb, a następnie blanszuj lub gotuj na parze przez około 5 minut. Podawaj z usmażonym tofu. Następnie polej sosem kabayaki i posyp orzechami arachidowymi (możesz je dodatkowo podprażyć).
*