Kapuśniak z młodej kapusty ze stekiem
Dziś przedstawiam wariację na temat mojego ulubionego kapuśniaku z młodej kapusty. Tym razem proponuję ją w wersji zabielonej śmietanką, z pomidorami i ziołami, podaną z lekko przysmażonym stekiem. Jest szybka, łatwa i przyjemna w przygotowaniu, a dzięki dodatkowi mięsa jest też bardzo sycąca. Przed podaniem skropiłam ją olejem dyniowym tłoczonym na zimno, który dodatkowo wzbogaci wartość odżywczą zupy. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Kapuśniak z młodej kapusty ze stekiem
(4-5 porcji)
Składniki:
- 1 mała młoda kapusta, podzielona na ćwiartki i posiekana
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w małą kosteczkę
- 1 marchewka, obrana i pokrojona w małą kosteczkę
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 x 400g puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 800 ml bulionu drobiowego
- 200 g steka np. z rostbefu, pokrojonegow w cienkie plasterki
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki śmietanki 36 %
- sól, pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie:
- W średniej wielkości garnku rozgrzej olej i włóż pokrojonego steka. Smaż, mieszając od czasu do czasu, do lekkiego zarumienienia i przełóż go na talerz.
- Włóż do tego samego garnka cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj ziemniaki, marchewkę, czosnek i kapustę i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa lekko zmiękną, przez około 5 minut.
- Dodaj pomidory, bulion, paprykę i oregano, doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj zupę aż warzywa zmiękną, przez 15-20 minut.
- Gdy zupa jest gotowa dodaj steka i śmietankę, podgrzej prawie do wrzenia, dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku i podawaj.
Smacznego!
English version
Steak and cabbage soup
(4-5 servings)
Ingredients:
- 1 small head of young cabbage,quartered and sliced
- 1 onion, chopped
- 2 potatoes, peeled and cut into small dice
- 1 carrot, peeled and cut into small dice
- 1 garlic clove, minced
- 1 x 400g can crushed tomatoes
- 2 teaspoons oregano
- 800 ml chicken stock
- 200 g steak, thinly sliced
- 1 teaspoon hot red pepper powder
- 1 tablespoon canola oil
- 1/2 cup double cream
- salt,pepper and sugar to taste
Preparation:
- In a medium pot, heat the oil and add steak. Cook until lightly bowned and remove it ion the plate.
- Add the chopped onions to the pot and saute until they start to turn translucent. Add potatoes, carrot, garlic and shredded cabbage and cook, stirring from time to time, until vegetable start to soft, for about 5 minutes.
- Add tomatoes, stock, red pepper powder and oregano, bring to just boiling and reduce the heat to low. Cook on low until vegetables are tender, for 15-20 minutes.
- As the soup is getting finished, add steak slices and double cream. Bring almost to the boil, season with salt, pepper and sugar to taste and serve.
Enjoy!