Kapuśniaczki z twarogowego ciasta
Te bułeczki są po prostu niesamowite! :) Nieco czasochłonne... ale w gruncie rzeczy nie takie trudne do przygotowania ;p Sprawdzą się jako dodatek do czerwonego barszczu ale i samodzielnie świetnie smakują, a twarogowe ciasto zapewnia im ciekawy smak.
PS. do farszu można również dodać pasztet :)
Składniki:
Ciasto:
- 420g mąki
- 15g drożdży
- 1/5 szklanki ciepłego mleka
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 250g twarogu
- 1 jajko
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
Nadzienie:
- 1 kg kapusty
- 1 cebula
- pieczarki
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
- majeranek
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w mleku, dodaj 2 łyżki mąki oraz cukier. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 min. Twaróg wraz z jajkiem rozetrzyj na gładką masę.
Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty zaczyn, masę twarogową oraz sól. Zagnieć gładkie i jednolite ciasto. Przełóż do miski i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Farsz:
Kapustę drobno poszatkuj, posól i odstaw na kilka godzin, aż nieco zmięknie i puści sok. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju, dodaj lekko odciśniętą kapustę i chwilę podsmaż. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Odstaw do wystygnięcia.
Gotowe ciasto rozwałkuj na prostokątny placek o grubości ok. 0,3-0,5 cm. Łyżką nakładaj porcję farszu i zwijaj jak roladę. Następnie pokrój na mniejsze paszteciki.
Przenieś na blachę i odstaw jeszcze na chwilę do podrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika, posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz w rozgrzanym do temp.180C przez ok. 30 min.