Kapelusze pieczarek zapiekane z farszem chlebowym z suszonymi pomidorami
Balkony zaczęły wypełniać się kolejnymi garnkami, pełnymi tradycyjnych świątecznych pyszności. Już prawie we wszystkich domach stoją choinki, a drzwi przyozdobione są błyszczącymi stroikami. To już ostatni znak nadchodzących świąt. Podekscytowanie sięgnęło zenitu, a przygotowania są już na ostatniej prostej.
Tak po cichutku zastanawiam się, o czym w tym roku zapomnę… Prezenty są, lampki choinkowe świecą, sól kupiona. Nie wierzę, że w tym roku ominą mnie te niekoniecznie przyjemne niespodzianki.
Te przystawki, które bez problemu mieszczą się w dłoni i w ustach – takie na jeden kęs, zawsze sprawdzają się najlepiej. Gdy na dodatek ich przygotowanie zajmuje tylko chwilę, jest idealnie. Takie właśnie są zapiekane kapelusze pieczarek. Wypełniłam je farszem z pszennego pieczywa, aromatycznych suszonych pomidorów i bazylii. Lubię takie małe nowinki w święta. Świetnie sprawdzają się, gdy przyjaciele lub rodzina wpadają bardziej lub mniej niespodziewanie. Mogę ugościć ich czymś pysznym i jednocześnie nacieszyć się ich obecnością.
Po zapieczeniu okruchy stają się chrupiące, a grzyby nabierają głębokiego smaku i aromatu. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno i równie dobrze się prezentują. Polecam!
Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 350g drobnych pieczarek (użyłam brązowych)
- 200g jasnego pieczywa – może być lekko czerstwe
- 100g cebuli
- 50g suszonych pomidorów
- 5g świeżej bazylii (2 gałązki)
- 50ml oleju Kujawskiego z ziołami
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Bułkę zmieliłam w blenderze.
- Pomidory i bazylię drobno posiekałam.
- Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam nie rumieniąc na łyżce oleju z ziołami. Użyłam czosnkowego, ale świetnie sprawdzi się każda z wersji .
- Wszystkie składniki farszu wymieszałam z 2 łyżkami oleju czosnkowego.
- Z pieczarek usunęłam nóżki i łyżeczką delikatnie wyskrobałam ciemne blaszki. W ten sposób powstały na tyle duże wgłębienia, by pomieścić farsz chlebowy.
- Przygotowane kapelusze pieczarek dość ściśle wypełniłam farszem chlebowym.
- Za pomocą pędzelka posmarowałam grzyby resztą oleju z ziołami.
- Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170°C i zapiekałam przez około 15 minut lub do chwili, gdy chleb się zarumieni.
Porady:
- Pozostałe nóżki pieczarek użyj do przygotowania bulionu.
- Do farszu chlebowego najlepiej sprawdzi się czerstwa bułka lub inne pszenne pieczywo.