Kapelusze pieczarek zapiekane z farszem chlebowym z suszonymi pomidorami

Kapelusze pieczarek zapiekane z farszem chlebowym z suszonymi pomidorami
Faszerowane pieczarki to prosta w przygotowaniu i pyszna przystawka, która z pewnością zachwyci gości podczas rodzinnych spotkań. Zapiekane pieczarki świetnie wpisują się w bożonarodzeniowy repertuar, są lekkie i aromatyczne. Jest to też dobry sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa, które zazwyczaj zostaje po kilkudniowej przerwie świątecznej.

Zdjęcie - Kapelusze pieczarek zapiekane z farszem chlebowym z suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Balkony zaczęły wypełniać się kolejnymi garnkami, pełnymi tradycyjnych świątecznych pyszności. Już prawie we wszystkich domach stoją choinki, a drzwi przyozdobione są błyszczącymi stroikami. To już ostatni znak nadchodzących świąt. Podekscytowanie sięgnęło zenitu, a przygotowania są już na ostatniej prostej.

Tak po cichutku zastanawiam się, o czym w tym roku zapomnę… Prezenty są, lampki choinkowe świecą, sól kupiona. Nie wierzę, że w tym roku ominą mnie te niekoniecznie przyjemne niespodzianki.

Zdjęcie - Kapelusze pieczarek zapiekane z farszem chlebowym z suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Te przystawki, które bez problemu mieszczą się w dłoni i w ustach – takie na jeden kęs, zawsze sprawdzają się najlepiej. Gdy na dodatek ich przygotowanie zajmuje tylko chwilę, jest idealnie.  Takie właśnie są zapiekane kapelusze pieczarek. Wypełniłam je farszem z pszennego pieczywa, aromatycznych suszonych pomidorów i bazylii. Lubię takie małe nowinki w święta. Świetnie sprawdzają się, gdy przyjaciele lub rodzina wpadają bardziej lub mniej niespodziewanie. Mogę ugościć ich czymś pysznym i jednocześnie nacieszyć się ich obecnością.

Po zapieczeniu okruchy stają się chrupiące, a grzyby nabierają głębokiego smaku i aromatu. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno i równie dobrze się prezentują. Polecam!

Ilość porcji: 5

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 350g drobnych pieczarek (użyłam brązowych)
  • 200g jasnego pieczywa – może być lekko czerstwe
  • 100g cebuli
  • 50g suszonych pomidorów
  • 5g świeżej bazylii (2 gałązki)
  • 50ml oleju Kujawskiego z ziołami
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  • Bułkę zmieliłam w blenderze.
  • Pomidory i bazylię drobno posiekałam.
  • Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam nie rumieniąc na łyżce oleju z ziołami. Użyłam czosnkowego, ale świetnie sprawdzi się każda z wersji .
  • Wszystkie składniki farszu wymieszałam z 2 łyżkami oleju czosnkowego.
  • Z pieczarek usunęłam nóżki i łyżeczką delikatnie wyskrobałam  ciemne blaszki. W ten sposób powstały na tyle duże wgłębienia, by pomieścić farsz chlebowy.
  • Przygotowane kapelusze pieczarek dość ściśle wypełniłam farszem chlebowym.
  • Za pomocą pędzelka posmarowałam grzyby resztą oleju z ziołami.
  • Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170°C i zapiekałam przez około 15 minut lub do chwili, gdy chleb się zarumieni.

Porady:

  1. Pozostałe nóżki pieczarek użyj do przygotowania bulionu.
  2. Do farszu chlebowego najlepiej sprawdzi się czerstwa bułka lub inne pszenne pieczywo.

Zdjęcie - Kapelusze pieczarek zapiekane z farszem chlebowym z suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kapelusze pieczarek zapiekane z farszem chlebowym z suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

wpis sponsorowany

Kategorie przepisów