Kanelbullar- szwedzkie maślano- cynamonowe bułeczki
Ciasta, czy wypieki drożdżowe nie są moją domeną, czy moimi ulubionymi słodkościami, to miałam tym razem ochotę na bardzo cynamonowe bułeczki.
Porcji: około 20 sztuk
Składniki na bułeczki:
550g mąki pszennej chlebowej
260ml mleka
100g cukru
szczypta soli
100g masła, roztopionego, ostudzonego
30g drożdży świeżych, lub możesz użyć drożdże suszone to wtedy około 15g (3 łyżeczki)
1 łyżeczka mielonego cynamonu
Cynamonowy farsz:
100g miękkiego masła
100g brązowego cukru
2 łyżki mielonego cynamonu
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj, lub utrzyj mikserem na gładką masę.
Sposób przygotowania bułeczek:
Mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami, ale jeśli używasz drożdży świeżych to musisz najpierw zrobić rozczyn (drożdże wymieszaj z jedną łyżką cukru, 50g mąki i 1/2 szklanki ciepłego mleka. odstaw i poczekaj aż rozczyn wyrośnie, około 10 minut.) Dodaj resztę składników i wyrób. Pod koniec wyrabiania dodaj rozpuszczone masło. Możesz ciasto wyrabiać ręcznie, albo tak jak ja użyj miksera z końcówką haka. Wyrabiaj ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Na koniec uformuj z niego kulę, włóż do oprószonej mąką miski, odstaw w ciepłe miejsce, i poczekaj, aż podwoi objętość. Jeśli zależy Ci na czasie, nastaw piekarnik na 50°C, i tam włóż miskę z uformowanym ciastem. Stanowczo skróci to czas wyrastania ciasta.
Ciasto rozwałkuj na prostokąt o wielkości około 40 x 50 cm, delikatnie podsypując je mąką. Równomiernie posmaruj cynamonowym farszem.Zwiń jak naleśnika, tak, aby powstała rolada o długości około 40-50 cm. Pokrój ją w plastry o grubości około 2 cm.
Gotowe plastry ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie. Pozostaw w ciepłym miejscu do czasu podwojenia objętości.
Syrop do posmarowania bułeczek:
50ml wody
3 łyżki miodu/ syropu klonowego
Wodę z miodem/ syropem klonowym zagotuj i odstaw.
Po wyrośnięciu bułeczek, posmaruj je syropem i wstaw blaszki z bułeczkami do nagrzanego piekarnika na 220°C. Bułeczki powinny upiec się w czasie około 8 minut. Wyjmij blaszki i przenieś blaszkę na kartę. Zajadaj ciepłe, bo wtedy są najlepsze.