Kanelbullar - szwedzkie bułeczki cynamonowe
Dzień dobry ! :) Prawie zapomniałam jak to jest pisać bloga ;). Nie wiem, czy ktoś tutaj jeszcze zagląda w ogóle. Jeśli tak to mi bardzo, bardzo miło. Kochani, nie wiem, kiedy wrócę i czy wrócę. Czasami coś piekę, ale właściwie ciągle to samo. Poza tym mój czas zajmuje fotografia. Już niestety nie ta kulinarna, choć jest fajna, to jednak lepiej czuję się w zupełnie innej.
Wiecie co? Bułeczki upiekłam i dzielę się nimi z Wami pozdrawiając serdecznie i życząc wszystkiego co najlepsze Kochani!
Źródło przepisu: Lawendowy Dom.
Składniki na około 16 bułeczek:
*450 g mąki pszennej
*opakowanie drożdży instant - 7g.
*szczypta soli
*50 g cukru
*270 ml mleka
*100 g masła
Nadzienie:
*100g masła
*100g cukru
*2 czubate łyżki cynamonu
Dodatkowo:
*1 jajko
*gruby cukier do posypania
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól i cukier. Mleko podgrzać, tak by było ciepłe, ale nie gorące. Masło roztopić.
Do suchych składników wlać mleko i masło. Wyrobić gładkie ciasto.
Przykryć je i odstawić do wyrośnięcia.
Przygotować nadzienie: masło roztopić, wymieszać z cukrem i cynamonem.
Wyrośnięte ciasto wyrobić ponownie, rozwałkować na prostokąt (30×50 cm) o grubości 1 cm. Wyłożyć nadzienie, pozostawiając niewielki margines.
Zrolować placek zaczynając od dłuższego boku. Brzeg posmarować jajkiem i delikatnie skleić. Następnie pokroić rulon na kawałki szerokości ok. 3 cm.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem i posypać cukrem.
Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 230 st.C. Wstawić bułeczki do piekarnika i piec ok. 15 minut. Jeśli zbyt szybko się rumienią, można je przykryć folią aluminiową. Smacznego :)