Kandyzowana skórka pomarańczowa
Kandyzowana skórka pomarańczowa, aromatyczny dodatek za kilka groszy, przyda się do pączków, ciast i deserów.
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
Przygotowanie:
Wariant II: odcedź skórki na sicie i wysusz w temperaturze pokojowej, przechowuj szczelnie zamknięte.
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 4 pomarańcze
- 3/4 szklanki cukru
- woda
Przygotowanie:
- Pomarańcze wyszoruj szczotką w ciepłej wodzie, skórkę natnij na ćwiartki, zdejmij z pomarańczy, ostrym nożem usuń albedo (białą część).
- Oczyszczone skórki pokrój w cienkie paski, przełóż do rondla, zalej wodą, doprowadź do wrzenia, gotuj 5 minut, odlej wodę.
- Zalej skórki świeżą wodą, doprowadź do wrzenia, gotuj 5 minut, odlej wodę.
- Do skórek dodaj cukier i szklankę wody, zagotuj cały czas mieszając, gotuj na małym ogniu do czau aż skórki staną się szkliste (ok. 15 minut), wystudź w syropie.
Wariant II: odcedź skórki na sicie i wysusz w temperaturze pokojowej, przechowuj szczelnie zamknięte.