Kalafior z ziołowym winegretem
Kalafior ugotowany i posypany bułką tartą zrumienioną na maśle jadł na pewno każdy i pewnie większość z Was go lubi. Dla odmiany można jednak przygotować go w nieco inny, zdrowszy sposób – z ziołowym winegretem, czyli na sposób grecki. Tak przygotowany kalafior sprawdzi się zarówno jako dodatek do wielu potraw, jak i samodzielna sałatka :) Ja podałam go do wegetariańskich kotlecików z młodej kapusty.
KALAFIOR Z ZIOŁOWYM WINEGRETEM
(2-3 porcje)
1 główka kalafiora,
3 łyżki oliwy,
1 łyżka octu winnego,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
1 łyżka posiekanego koperku,
sól i pieprz
Kalafior dokładnie przepłukać i podzielić na mniejsze różyczki. W garnku zagotować wodę z odrobiną soli i cukru i ugotować kalafiora (ja wolę gdy kalafior jest al dente więc nie gotuję go do całkowitej miękkości). Następnie odcedzić, przelać zimną wodą i osączyć.
Oliwę wymieszać z octem winnym i sokiem z cytryny. Dodać posiekaną natkę i koperek oraz szczyptę soli i pieprzu. Powstałym sosem polać różyczki kalafiora i delikatnie wymieszać.
Wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby sałatka się „przegryzła”.
(na postawie przepisu z książki „Podróże kulinarne. Kuchnia grecka”)