Kalafior pieczony … z rodzynkami
Już nie raz pisałam Wam, że wprost uwielbiam książki kucharskie autorstwa Yotam’a Ottolenghi. Oto kolejny przepis inspirowany jego wspaniałą “Jerozolimą”. Dania pochodzące z tej książki w 100% wpasowują się w mój gust, są pachnące przyprawami i łączą w sobie słodko- wytrawne elementy, tak jak lubię najbardziej!
A kiedy Ottolenghi bierze na warsztat kalafiora, od razu mówię TAK! Kalafior to moje ukochane warzywo, uwielbiam jego zdecydowany smak. Praktyka w kuchni uzmysłowiła mi, że nie ma to jak kalafior pieczony. Jest wspaniały, ten “z wody” się do niego w ogóle nie umywa! Kalafior z pieca ma wyrazistą konsystencję, smaku nadają mu oliwa i ulubione przyprawy. W dzisiejszym przepisie będzie to szafran i liście laurowe. Istotą tego przepisu jest jednak połączenie słodkich rodzynek ze słonymi oliwkami/kaparami i przypieczoną czerwoną cebulką. Brzmi jak szaleństwo? Sprawdza się jednak rewelacyjnie! To danie, które jeść możecie na zimno, jako przekąskę lub ciepłą potrawkę.
Sama lubię dodatkowo, przed samym podaniem, przesmażyć upieczony wcześniej kalafior na oliwie z chili i czosnkiem. Te ostre smaki super łączą się tak z kalafiorem, jak i słodkimi rodzynkami. Spróbujcie koniecznie!
Składniki:- kalafior - 1 szt
- cebula czerwona - 1 szt
- oliwki zielone/kapary - 4 łyżki
- rodzynki - ok. 6 łyżek
- oliwa - 4 łyżki
- wrzątek - 4 łyżki
- szfran - 1 łyżeczka nitek
- liść laurowy - 2 szt
- natka pietruszki - 4 łyżki
- sól, pieprz - do smaku
aaaaa… zanim zaczniesz gotować, wstąp na mój Instagram, o TUTAJ!
***
Nitki szafranu zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut.
Jeśli Twoje rodzynki są bardzo wysuszone, zalej je na 10 minut ciepłą wodą, a następnie odlej.
Kalafior podziel na małe różyczki.
W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki dania (oprócz natki)- kalafior, cebulę pokrojoną w cienkie piórka, rodzynki, oliwki/kapary, oliwę, liście laurowe i szafran (razem z płynem).
Całość przełóż do naczynia do zapiekania, przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC. Piecz ok. 25 minut, po czym danie wymieszaj. Ponownie przykryj i piecz przez kolejne 20-25 minut. Po tym czasie kalafior powinien być miękki, w innym razie piecz jeszcze kilka minut.
Gotowy kalafior wymieszaj z posiekaną natką pietruszki, dopraw do smaku solą i pieprzem.Podawaj na ciepło lub jako zimną przystawkę.
***
A następnym razem zapraszam na Spaghetti z kalafiorem i czosnkową kruszonką, przepis znajdziesz TUTAJ.