Kalafior curry z żółtą fasolką z prażonymi nerkowcami
Aromatyczny kalafior z zółtą fasoką i z marchewką
2 porcje
Przygotowanie: 10 minut
Składniki:
1/2 średniego kalafiora
1 marchewka
2 garście żółtej fasolki
1 łyżeczka przyprawy curry
2 cm świeżego imbiru
po 1/2 łyzeczki ziaren kolendry i rzymskiego kminu
2 łyżki oliwy
chili do smaku
2 ząbki czosnku
1 garść prażonych słonych nerkowców
Przygotowanie:
Kalafiora podzelić na różyczki, z fasolki odciąć końcówki. Kalafior i fasolkę gotować krótko razem max. 5 minut w ososlonym wrzątku ( ale można od razu smażyć bez gotowania jeśli chcemy bardziej chrupkie warzywa). Marchewkę pociąć w plasteki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać statry imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy- lekko podsmażyć, dodać warzywa i smażyć krótko. Wyłożyć na talerze i posypać posiekanymi nerkowcami.