Kakaowo-owsiane muffinki z bananami, czekoladą i orzechami
Pyszne i zdrowe muffinki na które przepis znalazłam na blogu Moje Wypieki.
Długo zachowują świeżość, a w smaku wyraźnie daje się odczuć zarówno banany, jak i orzechy czy czekoladę. Dzieci i dorośli je uwielbiają. No czego chcieć więcej!?
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. płatków owsianych
- 2-3 banany
- 2/3 szkl. cukru
- 40 ml oleju
- 1 szkl. mleka
- 1 duże jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 100 g gorzkiej czekolady
- garść orzechów włoskich
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao. Dodajemy cukier oraz płatki owsiane. Mieszamy,
W drugiej misce łączymy ze sobą składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, mleko oraz rozgniecione banany.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Mieszamy łyżką tylko do połączenia się składników. Na koniec do masy dodajemy posiekane orzechy oraz pokrojoną na drobno czekoladę.
Ciasto (nie będzie zbyt gęste, ale tak ma być) wykładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut (do tzw suchego patyczka).
Polecam również przepis na Sałatkę z tortellini z rukolą i suszonymi pomidorami